Kedden sztrájkolnak a vasutasok Belgiumban

Forrás: MTI

 2022. május 30. 18:41

Belgiumban kedden általános sztrájk lép életbe a közszférában, a munkabeszüntetés várhatóan nagy fennakadásokat okoz majd az ország minden részén.

A Le Soir című, francia nyelvű belga napilap tudósítása szerint a sztrájkot a szakszervezetek együttesen és az egész országra kiterjedően  hirdették meg, a tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeni nyugdíjakat követelnek a közszférában. A szakszervezetek bírálják, hogy a hatóságok nem ruháznak be elég forrást a közszférába és nem folytatnak ágazati szociális párbeszédet annak képviselőivel.

Az általános munkabeszüntetés kiterjed valamennyi közszolgáltatásra, szövetségi és regionális szinten egyaránt. Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint hétfő este 10 órától kedd estig fennakadások lesznek a vonatközlekedésben. A vasúti hálózatot lezárják Liege, Luxembourg és Namur tartományokban, az ország többi részén csak a vonatok egynegyede fog közlekedni.

Általános, országos sztrájkot hirdettek Belgiumban a szakszervezetek

Fotó: 123rf.com

Zárva lesznek egyebek mellett a regionális és az önkormányzati hivatalok, szünetel a szemétszállítás, és zavarok várhatók az állami iskolák oktatási rendjében is. Részt vesznek a munkabeszüntetésben a tűzoltók is, hogy tiltakozzanak a veszélyeztetett területeken dolgozók iránti kormányzati "közömbösség" ellen.