Amerikai szenátorok támadják az Air Italy-t

Forrás: turizmus.com

 2018. december 19. 11:54

Az Egyesült Államok a szabályok megszegésével vádolja az amerikai légitársaságoknak konkurenciát jelentő, részben katari tulajdonban lévő céget.

A korábbi Meridiana, ma már Air Italy néven működő légitársaság 49 százalékban a Qatar Airways-é. Az amerikaiak azt kifogásolják, hogy a katariak nem tartják be a korábbi megállapodásokat, amelyek szabályozzák két ország között a légi forgalmat - írja az eturbonews.com. Az európai légitársasággal ugyanis úgy tűnik, mintha nem közvetlenül az arab országból érkeznének a járatok az Egyesült Államokba.

A légi közlekedésben meghatározott szabadságjogok közül az ötödik megsértésével vádolják az Air Italy-t, amely a saját országából induló vagy oda érkező járat utas- és teherszállítási jogokat érinti két idegen ország között.

Európán keresztül az Egyesült Államokba

Fotó: turizmus.com

Ted Cruz szenátor levelet intézett Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek és Elaine Chao közlekedési, valamint Wilbur Ross kereskedelmi miniszternek, hogy a Fehér Ház indítson vizsgálatot, hiszen Katarral 2018 elején abban állapodtak meg, hogy a Qatar Airways csak közvetlen kapcsolatot létesít az Egyesült Államokkal, és lemond az európai légikikötőkről.

A szenátorok vádja az, hogy Katar finanszírozza az Air Italy útvonalát, hogy megkerülje a megállapodást. A Milánó-New York-i járat például "kereskedelmi szempontból kérdésesnek" tekinthető, mivel már öt fuvarozó, köztük három amerikai társaság működik ugyanazon az útvonalon (United Airlines, Delta, American Airlines, Alitalia, Emirates). Szerintük mindez torzítja a versenyt, és nem azt szolgálja, hogy újabb utasokat vonjanak be a légi közlekedésbe.

Kapcsolódó cikkek

KLM a WhatsAppon

2018. december 18.