Április közepétől a nagyközönségnek is elérhető az IATA Travel Pass

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. április 01. 15:36

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) bejelentette, hogy április közepétől a nagyközönség számára is elérhető lesz a szervezet „digitális útlevele”, egy olyan okostelefonos alkalmazás, amely segíti a felhasználókat utazásaik során és tárolja a teszteredményeiket és oltási igazolásaikat.

A digitális utazási egészségügyi igazolvány az Apple eszközökön debütál majd, később pedig az Androidos telefonokra tervezett verzió is elérhető lesz, írja a TTG Media.

Ugyan a szervezet kezdetben azt remélte, hogy már márciusban elérhető lesz az alkalmazás a nagyközönség számára, ez végül április közepére csúszott.

Március 31-én Kamil Alawadhi, az IATA afrikai és közel-keleti regionális alelnöke elmondta, hogy az alkalmazás "április 15. körül" válik elérhetővé az Apple App Store-on.

Áprilistól tehát a Singapore Airlines által tesztelt folyamat alapján az Apple iOS operációs rendszerén futó mobiltelefonnal rendelkező utasok letölthetik az IATA Travel Pass alkalmazást, ahol létrehozhatnak egy digitális azonosítót, amely tartalmazza a profilfotójukat és az útlevelük adatait. Az alkalmazásban ezenkívül akár a repülési adataikat is tárolhatják majd. Ezt követően az IATA-val kapcsolatban álló klinikák egyikében lefoglalhatják indulás előtti COVID-19 tesztjüket egy külön erre a célra létrehozott online platformon keresztül.

iata travel_pass

Az utasoknak a járat indulása előtt meg kell mutatniuk megerősített repülési státuszukat az alkalmazásban a repülőtér személyzetének

Fotó: IATA

Később az utasok közvetlenül az alkalmazáson keresztül megtekinthetik elkészült vizsgálati eredményeiket, valamint a repülésre kapott engedélyük állapotát. Az utasoknak a járat indulása előtt meg kell mutatniuk megerősített repülési státuszukat az alkalmazásban a repülőtér személyzetének.

Alawadhi azonban emlékeztetett arra, hogy "az alkalmazás csak akkor lesz sikeres, ha a légitársaságok, a különböző országok, és a repülőterek is elfogadják."

Úgy tűnik azonban, hogy ez a folyamat elindult: múlt héten a Virgin Atlantic is csatlakozott az applikációt tesztelő légitársaságokhoz. A Virgin ezen kívül a TrustAssure platformot is kipróbálja, míg a British Airways a VeriFLY bérlettel dolgozik majd.

Rajtuk kívül többek között a korábban említett Singapore Airlines, a Korean Air, az Air New Zealand, a Qatar Airways, az Emirates és az Etihad is teszteli már az IATA Travel Passt.

Számos más oltási igazolást is vizsgálnak az utazásokhoz, köztük a Világgazdasági Fórum CommonPass-át, vagy az IBM digitális útlevelét, de első fapados légitársaságként a Ryanair is piacra dobta a Covid-19 Travel Wallet nevű saját "digitális pénztárcáját", amelybe az utasok feltölthetik a koronavírussal kapcsolatos dokumentumaikat.