Az Air France-KLM megoldásai a fenntarthatóbb repülésért

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 22. 19:03

A globális szén-dioxid-kibocsátáshoz jelenleg 2-3 százalékkal járul hozzá a légiközlekedés. Ennek csökkentésében közös a felelősségük az iparág szerepelőinek és az utazóknak, hangzott el a Jet Travel fenntarthatóságról szóló üzleti reggelijén.

A közös szerepvállalást jelezve az Air France-KLM csoport három szakembere, McPartlin-Kiss Ildikó Country Sales Manager, Gonda Éva Key Account Manager és Párkányi Katalin SME Developer közösen tartottak prezentációt a légiközlekedés előtt álló kihívásokról és a konkrét cselekvési lehetőségekről.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményt aláíró 194 ország abban állapodott meg, hogy a globális éves átlaghőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest 2°C alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az emelkedés mindössze 1,5 °C legyen. A célok között szerepel még az üvegházhatásúgáz-kibocsátások teljes semlegesítése 2050-re. A globális éghajlati törekvésekhez a légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is hozzá kíván járulni, ezért 2050-re nettó nulla CO2-kibocsátást tűzött ki célul. Ezt egyrészt a lehető legkevesebb kibocsátással, másrészt a kibocsátások kompenzációjával szeretnék elérni.

Elhangzott, hogy az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS – Emission Trading System) az Európai Unió fő eszköze a kibocsátáscsökkentés kezelésére. A 2021-ben elfogadott Fit for 55 (Irány az 55%!) intézkedéscsomag rendelkezései között már szerepel a nemzetközi légiközlekedés kibocsátáskompenzációs és -csökkentési rendszerének (CORSIA – Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) végrehajtása, amelyben a IATA is szerepet vállal.

2019-ben 4,5 milliárd utas repült világszerte, ami a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2-3 százalékáért felelős. Hatékony cselekvés nélkül 2050-re az utasok száma 16 milliárdra, a kibocsátás 22 százalékra emelkedne, ezért is elengedhetetlen a kibocsátás csökkentése.

A fenntarthatóbb légiközlekedésben az Air France-KLM úttörő szerepet vállal. A cégcsoport munkatársai elmondták, hogy a légitársasági társulás folyamatosan modernizálja gépparkját, újgenerációs repülőikkel akár 20-25 százalékkal is csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás. Fontos eszköz a gépek súlycsökkentése, a hatékonyabb vezetési technika és az optimális útvonaltervezés is. Ezenkívül az Air France és a KLM vállalta, hogy a földi műveleteket 2030-ra teljesen karbonsemlegessé teszi.

Az Air France alacsony károsanyag-kibocsátású Airbus A220-as gépe tavaly a budapesti repülőtéren

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Szó esett a Sustainable Aviation Fuel (fenntartható repülőgép-üzemanyag – SAF) projektről, amely a fenntartható repülési üzemanyagok kidolgozását és szélesebb körű használatát célozza. A sütőolajból, növényi származékokból, valamint hulladékból készülő üzemanyagot többnyire 50–50 százalékban keverik a hagyományos kerozinnal. SAF felhasználásával már 2011-ben indított gépeket a két légitársaság, nemrégiben pedig sikeresen teszteltek 100 százalékos SAF-fal, ami akár 75 százalékkal is csökkentheti a repülés CO2-kibocsátását. Ugyanakkor egyelőre problémát jelent, hogy SAF-ot csak kevés üzemben állítanak elő, és emiatt négyszer-hatszor drágább a kerozinnál.

Jelenleg a világon 300 millió tonna üzemanyagot használnak fel a légitársaságok, ebből a SAF aránya 0,1 százalék. Az Air France-KLM csoport jóval előbbre jár: az ő SAF-felhasználásuk aránya 1 százalék. Az Európai Unió 2025-re 2 százalék fenntartható üzemanyag bekeverését irányozta elő, az Air France-KLM ugyanerre a dátumra 5 százalékot, 2030-ra 10 százalékot tűzött ki célul, tavaly pedig 1,6 millió tonna SAF vásárlására vállaltak visszavonhatatlan kötelezettséget.

A prezentációban szó esett a Delfti Műszaki Egyetemmel közös futurisztikus projektről is: a tervek szerint a fejlesztés alatt álló, V alakot formázó repülőgéppel, kialakításából adódóan, jelentős üzemanyag-megtakarítást lehet majd elérni.

Repülésük karbonlábnyom-csökkentésében a cégcsoport ügyfelei is részt vállalhatnak. Az Air France-KLM minden utasa számára elérhetővé tette a SAF-hozzájárulás lehetőségét, illetve a holland légitársaság weboldalán az utasok a KLM erdősítési programjához is csatlakozhatnak. A SAF-hozzájárulásból származó bevételeket pedig a cégcsoport fenntartható üzemanyagok vásárlására fordítja.