Bajban volt egy tengerjáró hajó

Forrás: Index

 2019. március 24. 14:02

Március 23-án meghibásodott a Viking Sky tengerjáró hajó hajtóműve Norvégia partjai közelében, ezért a fedélzeten tartózkodó több mint 1300 embert ki kell menteni. Március 24-én délután az akció sikeresen befejeződött.

A hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes. Összesen 1300 embert kellett kimenteni, de a helikopterek csak 10-15 személyt tudtak egyszerre elszállítani. A helyszínen, a Hustadvika nevű körzetben, az egyik legveszélyesebb norvég partszakaszon több méter magasak voltak a hullámok. A hajó kevesebb mint 5 kilométernyire volt a parttól, amikor hajtóművei leálltak; vasárnap reggelre nagyjából a parttól 2 kilométerre sikerült stabilizálni az addig csak sodródó monstrumot. Március 24-én a Viking Sky négy hajtóműve közül három ismét működőképes volt, és vontatóhajókkal próbálták Molde kikötőjébe vontatni. Vasárnap délután a manővert sikeresen végrehajtották.

A Viking Sky

Fotó: Wikipedia

A kimenekített embereket egy közeli stadionba vitték, ahol regisztráták őket, valamint orvosi vizsgálaton estek át. A mentésben a norvég parti őrség mellett részt vettek a helyi vöröskereszt munkatársai és a körzeti rendőrség emberei is.

Kapcsolódó cikkek