Utazással kapcsolatos vágyak szerepelnek a magyarok bakancslistájának élén

Forrás: turizmus.com

 2023. június 15. 13:32

Tengerparok, Amerika, Egyiptom, Bora Bora - elsősorban utazási helyszínek és utazással kapcsolatos élmények állnak a magyarok bakancslistájának élén egy friss kutatás szerint.

10 magyarból 4 készít bakancslistát. A hátralévő életünkben elérendő célokat, álmokat, vágyakat tartalmazó lista készítése gyakoribb a hölgyek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a városiak körében. A korosztályok tekintetében ugyanakkor nincs markáns különbség – derül ki az apartman.hu megbízásából, az NRC piackutató által készített reprezentatív kutatásból.

 

Első az utazás, utána a pénz, aztán jön a család

Az, hogy kinek mit jelent pontosan egy bakancslistás tétel, nagyon változó. A legtöbben azonban valamilyen utazáshoz, illetve ahhoz kapcsolódó élményhez társítják, s csak ezt követően jönnek a tárgyak, a pénz, vagy az anyagi biztonság. A magyarok harmada mindezekkel együtt úgy gondolja, hogy az igazán értékes, meghatározó élményekhez nem feltétlenül van szükség nagyon sok pénzre.

Az utazáson belül leggyakrabban valamilyen tengerpart szerepel a magyarok bakancslistájának élén, míg ezt egy amerikai út, illetve Egyiptom követi. Sokan jelöltek meg egzotikus célpontokat is, pl. Balit, Bora Borát, de akadt olyan válaszadó, aki a Holdra való eljutást határozta meg elérendő célként.

A megkérdezettek többsége tengerparti nyaralásról álmodik

Fotó: 123rf.com

A bakancslistával rendelkező magyarok közül minden 100. szerepeltette első helyen céljai között a Föld körüli utazást, de a sarki fény megtekintése is sokak számára egyike a legvonzóbb élményeknek.

Ide küldenék a magyarok a külföldieket

Az apartman.hu arra is kereste a választ a kutatásban, hogy a hazánkba látogató külföldiek számára a magyarok mit ajánlanának bakancslistás élményként az itt tartózkodásuk idejére.

Települések, illetve régiók vonatkozásában sorrendben Budapest, a Balaton (azon belül is leggyakrabban Tihany), illetve Eger végzett a top 3-ban. Konkrét látnivalók kapcsán a Parlament, a Budai Vár, illetve a Halászbástya megtekintése az, ami kihagyhatatlan program a hazánkba látogatók számára a magyarok szerint.

 

TOP 10 hazai helyszín, ahová egy külföldi turistának mindenképpen el kell látogatnia

1. Budapest

2. Balaton

3. Eger

4. Lillafüred

5. Mátra

6. Aggtelek

7. Dunakanyar

8. Hortobágy

9. Sopron

10. Esztergom

 

TOP 10 látnivaló Magyarországon, amit egy külföldi turistának mindenképpen meg kell néznie

1. Parlament

2. Budai Vár

3. Halászbástya

4. Gellért-hegy

5. Feszty-körkép

6. Bazilika

7. Aggteleki cseppkőbarlang

8. Citadella

9. Egri Vár

10. Hősök tere