Csempészek miatt zárták be a vasútvonalat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 12. 14:44

A romániai Hosszúmező (Câmpulung la Tisa) vasútállomására évek óta nem jár vonat, nemrégiben uniós pénzből mégis felújították. A vonat újraindítása a cigarettacsempészet miatt kérdéses.

2007. október 17-én menetrendszerűen gördült be a Máramaros megyei Hosszúmezőre a szomszédos Ukrajnából érkező személyvonat. A határ túloldalán lévő Taracközről (Teresva) utazók a helyi szokásnak megfelelően ezúttal is nagy mennyiségű cigarettát dugtak el a vagonokban, ám a román vámosoknál állítólag betelt a pohár, és el akarták kobozni az egész szerelvényt.

Tábla a felújított vasútállomás falán

Fotó: feroviarul.ro

A hatóságok közötti egyeztetés és vita öt órán át zajlott, s végül a román határrendészet visszaengedte a szerelvényt Ukrajnába, majd a román állami vasúttársaság (CFR) felfüggesztette a járatot. S mivel Hosszúmezőre egyedül a taracközi személyvonat járt, az állomásra is kénytelenek voltak lakatot tenni.

Ennek ellenére a CFR négy esztendővel ezelőtt egy több mint félmillió eurós beruházással teljesen felújította az épületet és környékét, beleértve a kerítést is.Sőt, az ukrán határig lévő 2,5 kilométeres vasútvonal mentén 32 térfigyelő kamerát helyeztek ki, az állomáson pedig mai napig négy alkalmazott dolgozik. Pontosabban őrző-védő feladatokat látnak el.

A digi24 hírtelevízió kérdésére a CFR azt válaszolta, hogy a felújítás része volt a Románia schengeni csatlakozási tervében szereplő határvédelmi rendszernek, ezért költöttek ennyi pénzt az állomás kipofozására.

Mivel a román-ukrán határszakaszon annyira aktív és leleményes a cigarettacsempészet, hogy a Taracköz-Hosszúmező vonatjárat újraindítása csak plusz problémákat gerjesztene, ezért mindkét ország a jelek szerint jegeli a kérdést.

Pedig turisztikai céllal mindenképpen megérné a vasútvonal újjáélesztése, hisz úgy a kárpátaljai, mind a máramarosi – Hosszúmezőn a lakosság zöme magyar, nem véletlen a kétnyelvű tábla az állomáson – településhez számtalan magyar történelmi emlék (is) kapcsolódik, ugyanakkor a természeti látnivalók is páratlan szépségűek.