Elkészült a miskolci Y-híd kerékpáros hídja és kerékpárútja

Forrás: MTI

 2023. augusztus 01. 13:53

Átadták a Miskolc tehermentesítő út és az úgynevezett Y-híd projekthez kapcsolódó, nettó 1,4 milliárd forintból megépített kerékpáros hidat és kerékpárutat kedden a borsodi megyeszékhelyen.

A 430 méter hosszú kerékpárúttal lényegében befejeződött a tavaly átadott Y-híd környezetének megépítése, így már minden közlekedési módon biztonságossá vált Miskolc egyik legösszetettebb közlekedési csomópontja.

A tavaly decemberben elkészült, a korábbi szintbeli vasúti kereszteződést kiváltó közúti felüljáró összeköttetést biztosít Szirma, a Martinkertváros és a belváros között, tehermentesítve a belvárosi utakat. A nettó 15,5 milliárd forint értékű komplex hídberuházással megszűntek a csúcsidőben tapasztalható torlódások és könnyebben elérhetővé vált a Tiszai pályaudvar.

Az eredeti beruházás nem tartalmazta a Csokonai utca meghosszabbítását, a hídnál található P+R parkoló megépítését, a Kisfaludy utcai közúti híd teljes felújítását, a kivitelező és a minisztérium azonban a lakossági igényeknek, illetve a műszaki szempontoknak megfelelően módosította és kibővítette a projektterveket.

Átadták a 430 méter hosszú kerékpárutat

Fotó: MTI/Vajda János

 

Így készülhetett el többek között az a 430 méter hosszú kerékpárút és egy 56 tonna súlyú ívhíd, amely keresztezi a Budapest-Miskolc nagy forgalmú vasútvonalat.

Miskolc történetének egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése fejeződött be, az első ütemhez kapcsolódó valamennyi beruházás elkészült.

Ez a projekt nem áll meg, innen a Tiszai pályaudvar felé, egészen az egyik nagy bevásárlóközpontig épülhet meg egy új, kétszer két sávos útszakasz.