Farkas Attila: A magyar charterpiac gátja a rövid szezon és a magas költségek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. november 29. 09:43

A verseny élesedése felpezsdítette a téli kiutazást, a charterpiac további fejlődéséhez azonban a nyári szezon kiszélesítésére van szükség – vélekedik Farkas Attila, a Smartwings Hungary Kft. ügyvezetője, aki a magyar piac sajátosságairól és az eredményes működés nehézségeiről is beszélt lapunknak.

„Válságok, utazási irodai csődök és légi katasztrófák keltette turbulenciában tartja évek óta pályán cégét a Travel Service egyes számú „pilótája", az ügyvezetéssel 2001-ben megbízott Farkas Attila" – ezt 2015 májusában írtunk önről. Ma is megállja a helyét?

A cég neve azóta Smartwings Hungary Kft-re módosult, és az elmúlt években nyilvánvalóan más problémák okoztak „turbulenciát", az alaphelyzet azonban nem változott. A körülmények, mint a koronavírus-járvány, az ország gazdasági helyzete, az extraprofitadó kivetése, illetve az alacsony költségvetésű, úgynevezett fapados légitársaságok bővülése, folyamatos alkalmazkodást kívánnak meg tőlünk, mindezek ellenére sikerült megőriznünk piacvezető szerepünket, sőt tovább növeltük partnereink számát. Magyarország piacvezető utazási irodái (mint például az IBUSZ és a Kartago Tours) mellett immár a legnagyobb lengyel utazásszervező nemrégiben alapított magyarországi leányvállalatát, az Itaka Hungaryt, továbbá a Kanári-szigetek specialistájának számító ViaSale Travelt is a partnereink között tudhatjuk.

A nyári szezonban jellemzően 2, a téliben pedig 1, maximális kihasználtsággal üzemelő repülőgéppel szolgáljuk a kiutaztatókat, legalább 20 pilótával dolgozunk, irodánkban – mely a belvárosból Zuglóba költözött – 5 személlyel végezzük a háttérmunkát.

Farkas Attila: Hiába mentek telt házzal a gépeink, a tőlünk független magas költségek miatt minimális profitot tudtunk termelni

Fotó: Smartwings

Idén nyáron élénk volt a kiutazási kedv, jó szezont zártak a klasszikus nyaralóprogramokat szervező utazási irodák. A Smarwingsnél elégedettek az eredményekkel?

2023-ra valóban teljessé vált a covid utáni visszaépülés, széles kínálati palettából választhattak a tengerparti nyaralásra vágyó utasok. Két géppel heti 42, maximális kihasználtságon működő járatot indítottunk, a szeptember 30-ig szállított utasaink száma meghaladta a koronavírus-járványt megelőző, 2019-es év azonos időszakának létszámát.Azonban hiába volt jó a szezon és hiába mentek telt házzal a gépeink, a tőlünk független, magas költségek (kerozinár, repülőtéri díjak, extraprofitadó) következtében a bevételünk elmaradt a várttól, a haszonkulcs kicsi, minimális profitot tudtunk termelni.

 

Milyen várakozással indították el ezek után a közelmúltban a télből-nyárba repítő járatokat?

Az Itaka Hungary 2022 őszi piacra lépése nagyon jót tett a piacnak, megmozgatta a téli szezont évek óta jellemző állóvizet. Az új szereplő érkezésére a versenytársaknak is reagálniuk kellett, felpörgött a verseny, megduplázódott a forgalom. A kínálat bővülésének nemcsak az utasok, a közvetítők is nagyon örülnek, hiszen a korábbinál jóval több termék van a piacon.A 2023/24-es téli szezonban heti 6 járatot üzemeltetünk és teljesen felfrissült a kínálat. Új desztinációként Colombóba (Srí Lanka) az Itaka utasainak, továbbá Salalahba (Omán) is indítunk charterjáratokat. A verseny élesedését jól mutatja, hogy Ománba az IBUSZ és a Kartago külön charterjáratokat indít. Kiemelném az egzotikus zanzibári útvonalat is, mely szintén az Itaka jóvoltából tavaly tért vissza a kínálatba, és exponenciálisan növekszik iránta a kereslet.

Az izraeli háború következtében Egyiptom ugyan kissé megtorpant, de bízom benne, hogy nem terjed tovább a konfliktus és néhány héten belül helyreáll a bizalom klasszikus úti célunk iránt is.

A költségeink azonban sajnos nem változtak, a jövedelmezőség tekintetében a nyárhoz képest nem számítok érdemi változásra.

Homokos tengerpart az ománi Salalah-ban

Fotó: 123rf.com

Pozitív és negatív tendenciákról egyaránt beszámolt. Mi lehet a hazai charterpiac fejlődésének további útja?

Anyacégünk, a Smartwing cseh bázissal működik, Magyarország mellett Szlovákiában és Lengyelországban is van leányvállalata, releváns tapasztalattal rendelkezünk tehát a környező országokban. Úgy látjuk, hogy a sajnálatosan rövid, mindössze 3-4 hónapra korlátozódó nyári szezon a magyar piac sajátossága.A környező országokban (Bécsben, Pozsonyban, Brnóban, Prágában) egy hónappal korábban, már április végén elindulnak és egy hónappal tovább, november végéig közlekednek a charterjáratok Egyiptomba, Törökországba, Tunéziába. Magában a vásárlóerőben nem látok különbséget. Az utazási irodákkal együttműködve igyekszünk változtatni ezen, korábban megnyitni és jobb árakkal, illetve egyéb ösztönzőkkel felpezsdíteni az eladásokat.Az úti célok tekintetében a hazai utazóközönségnek 2024 nyarán nem érdemes nagy változásokra számítani, de az előfordulhat, hogy az óvatosság miatt a hangsúly áthelyeződik Nyugat- és Dél-Európára. Télen továbbra is van tere a bővülésnek, a Karib-térség, illetve a Távol-Kelet irányába.Nagy kapacitásokat veszítünk azon, hogy a schwechati repülőtér sok utast elszív, Nyugat-Magyarországról, de Budapestről is sokan választják a bécsi indulást. A légitársaságok számára is vonzóbb a bécsi járatindítás, a légiközlekedési különadó és a Budapest Airport magas árai nagyon megdrágítják a budapesti operációt, rontják a versenyképességet.

 

Hogyan tudják felvenni a versenyt a klasszikus charterek desztinációira „rárepülő" fapados légitársaságokkal és a nemzetközi chartereztető cégekkel?

23 év alatt egyetlen járatot sem töröltünk, késés ugyan nálunk is előfordul, de soha nem hagytuk ott utasainkat a repülőtéren. Elérhetőek vagyunk, személyes kapcsolatban állunk az az utazási irodákkal, saját irodát tartunk fent Ferihegyen, kollégáink mindenben segítik az utasokat a helyszínen, hogy zökkenőmentes legyen az indulásuk.

Előnyeink az utazási irodák számára egyértelműek, ennek köszönhető, hogy a fő csapást most is mi jelentjük számukra, jellemzően a kisebb vagy kiegészítő kapacitásokat kötik le a menetrend szerinti járatokon. A külföldi társaságokkal szemben előnyös, hogy mi nem fordított menetrenddel közlekedünk, tehát a járataink többsége reggel indul és este érkezik, ezzel egy fél, vagy akár egy egész napot is nyerhetnek az utasok.

Tengerparti szálloda Srí Lankán, ahová szintén a Smartwings gépén juthatnak el a magyar utasok

Fotó: turizmus.com

A covid előtt gyakran hangzott el a vád, miszerint a hazai utazási irodák rosszul mérik fel az igényeket, tavasszal túl sok járatot hirdetnek meg, aztán később összevonásokra kényszerülnek. Egyetért ezzel?

Nem értek egyet vele, ez a kérdés nem fehér, vagy fekete. A menetrend szerinti járatoknak – ahogy elnevezésük is mutatja – az előírt időpontokban, foglaltságtól függetlenül, közlekednie kell. Egészen más a modell a charterjáratoknál, ahol a kereslethez való gyors alkalmazkodás a rutin része, a működés sajátja. Ha a vevők részéről nagyobb az igény, bővítünk, ha kisebb, összevonunk, mindez csupán a gazdasági racionalitás döntése.

 

Anyacégük Prágából nemcsak utazási irodákat, hanem egyéni utasokat is kiszolgál. Várható ilyen elmozdulás Magyarországon?

Prágában valóban kinyitottuk az eladást az egyéni utasok előtt, azonban nálunk egyelőre jól működik, és kisebb kockázatot rejt a mostani üzleti modell. Kérdés persze, mit hoz a jövő, de partnereink érdekeit továbbra is szem előtt kell tartanunk.

 

Mivel foglalkoznak abban az időszakban, amikor a charterek nem kötik le a teljes kapacitást?

A fő csapást a nyaralójáratok üzemeltetése jelenti, ugyanakkor lehetőségeinkhez mérten rendelkezésére állunk a magyar kormánynak, hazai cégeknek, sportcsapatoknak, a NATO-nak és az ENSZ menekültügyi biztosának. Sok humanitárius járatot indítunk, kivettük a részünket az izraeli kimenekítésből is. Két telefonom az év 365 napján, a nap 24 órájában bekapcsolva várja a hívásokat, hogy kiszolgáljuk az ad hoc érkező, speciális rendeléseket.