Feléledhetnek a szuperjumbók

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2024. január 21. 10:35

Négy használt Airbus A380-as repülőgéppel indítja járatait a Global Airlines London és New York között. A más cégek által "levetett" repülő óriások eddig nem kellettek senkinek, most azonban fordulhat a kocka.

New Yorkba és Los Angelesbe indít idén járatokat a Global Airlines. A tavaly alakult légitársaság más cégek által már leselejtezettA380-as óriásgépeket állít forgalomba hamarosan és továbbiak vásárlását tervezi. A hírben az a meglepő, hogy ezt a típust a COVID járványt követően sorra selejtezték le a nagy légitársaságok és mindeddig kétséges volt, hogy újra üzembe állhatnak-e egyáltalán vagy a bontóban végzik.

A Global Airlines honlapja arról tanúskodik, hogy a repülők 471 utast szállítanak majd, ami arra utal, hogy jóval szellősebb és kellemesebb lesz majd az utastér. Az A380-asok fedélzetén ugyanis korábban konfigurációtól függően 500-850  fért el -  ez volt szükséges a gazdaságos működéshez.

A Global Airlinesnek nem lesz könnyű dolga a transzatlanti útvonalon. New York és London között ugyanis a British Airways, az American Airlines, a United Airlines, a Virgin és a Delta Airlines napi 28 (!) járatpárt közlekedtet jelenleg, vagyis kemény küzdelem vár az új légitársaságra.

Az egykor legendás A380-nak mindeddig nem igazán volt másodlagos piaca, hiszen a nagy cégek, az AirFrance-tól a Lufthansáig szinte egyidőben állították le a szuperjumbókat.

A Global Airlinesnek nem lesz könnyű dolga a transzatlanti útvonalon

Fotó: Global Airlines

Piaci információk szerint egy használt, de jó állapotban levő A380-as ára 25 és 77 millió dollár között mozog. A típusból, amelynek gyártását 2019-ben állították le, összesen 254 darab készült. A legutolsó, 2018-as listaár szerint 445 millió dollárba került egy példány.

Jelenleg a legnagyobb A380-as flottája, szám szerint 121 gépmadárral, a flottáját folyamatosan bővítő Emiratesnek van, amely nem is tervezi a típus kivezetését.