Hiába tértek vissza a turisták az Egyesült Államokba, nem költenek

Forrás: turizmus.com

 2022. július 28. 16:02

Amint az Egyesült Államok feloldotta a beutazás előtti tesztkötelezettséget, az országba irányuló és onnan induló nemzetközi utazások is az egekbe szöktek. Hiába tértek vissza azonban az USA-ba a turisták, költésük várhatóan csak 2025-ben éri el a pandémia előtti szintet.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) új adatai, amelyeket a ForwardKeys-szel együttműködve gyűjtöttek össze, azt mutatják, hogy az Egyesült Államokba irányuló repülőjegy-foglalások 93 százalékkal nőttek a június 12-i irányelv-módosítás óta az előző év azonos időszakához képest – írja a Bloomberg.

"Ez mutatja, milyen magas a felhalmozott kereslet az Egyesült Államokba irányuló utazásra" – magyarázta Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, látható az adatokból az is, hogy "a tesztelési követelmény milyen masszívan visszafogta utazási kedvet."

A látogatók költésének helyreállása azonban tovább tart, mint a beutazószámé.  2019-ben a nemzetközi turizmus közvetlenül és közvetve 191 milliárd dollárt hozott az amerikai gazdaságba – ez az összeg 2020-ban 80 százalékkal zuhant, és 2021-ben mindössze egy százalékkal nőtt.

"A beutazási költések a tesztelési kötelezettség feloldása óta 208 százalékkal emelkedtek, de az év végére így is csak 124 milliárd dollár bevételre számítunk" – tette hozzá Simpson.

Az adatok alapján a beutazók repülőjegy-foglalásai jóval hamarabb, augusztus végére elérhetik a 2019-es szint 80 százalékát, és már 2023-ban visszaállhatnak a pandémia előtti szintre, a turisztikai kiadások azonban várhatóan 2025-ig nem fognak teljesen helyreállni.

usa_turista_123rf

A nemzetközi turisták költése várhatóan csak 2025-ben éri el a járvány előtti összeget az USA-ban

Fotó: 123rf.com

Az egyik ok, amiért utóbbi lassabban emelkedik, az az, hogy az amerikai határ 2021 novemberében történt újranyitása után a beutazó turizmusban hónapokig a családtagok és barátok látogatásai domináltak, nem pedig a magasabb költési indexű szabadidős utazások. Emellett az üzleti utazások is jóval lassabban tértek magukhoz, ami csak a szálláshelyek ágazatában 21 milliárd dolláros hiányt okoz 2022-ben.

Nem minden nagyobb turisztikai gazdaságban tapasztalható ugyanilyen lassú emelkedés. Simpson szerint "Mexikó, a Karib-térség egyes részei, Görögország, Törökország, Spanyolország mind lendületben vannak, és sokan közülük idén vagy elérték, vagy túl is szárnyalták a 2019-es turisztikai költéseket." A WTTC vezetője világjárvány korábbi szakaszában bevezetett lazább utazási korlátozásoknak tulajdonítja ezt az előnyt.