IATA: a kormányok invesztáljanak a légi közlekedésbe

Forrás: MTI

 2019. június 02. 14:40

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) arra szólította fel a kormányokat, hogy kezdjenek el invesztálni a légi közlekedésbe és ne csak adóztassák a légitársaságokat.

Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója, az IATA következő elnöke a szervezet szöuli éves közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón vasárnap azt mondta, nagyon könnyű a légitársaságokat okolni azért, mert nagy a szektor károsanyag-kibocsátása, de általában a kormányok nem nagyon tesznek ez ellen.

A légtér töredezettségét sem sietnek megoldani és a fenntartható üzemanyagok terjedését sem támogatják.

Hangsúlyozta: a kormányok csak abban érdekeltek, hogy behajtsák a kivetett adókat, de itt az ideje annak, hogy elkezdjenek invesztálni a szektorba, hogy ezzel is támogassák a környezetvédelmi törekvéseket.

Több támogatást várnának el a kormányokról a légitársaságok

Fotó: Pexels.com

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója ehhez kapcsolódóan azt mondta, 1990 óta a felére csökkent az egy utasra jutó károsanyag-kibocsátás, 2020-tól karbonsemleges lesz a növekedés, 2050-re pedig a tervek szerint a 2005-ös szint felére csökkentik a károsanyag-kibocsátást akkor, ha ebben a kormányok is partnerek lesznek.

Az IATA a Boeing 737 MAX típusával kapcsolatos vizsgálatokat nem kommentálta, a légitársaságok közös fellépése a kártérítés megítéléséért pedig nem merült fel - mondta Alexandre de Juniac.

Ezzel párhuzamosan a IATA azt is hangsúlyozta, hogy

az újonnan felálló Európai Bizottságnak kiemelten kellene foglalkoznia a légi közlekedés problémáival, elsősorban a kapacitások szűkösségével.

A kapacitások szűkösségével indokolta múlt héten a turizmus.com-nak exkluzív interjút adó Váradi József, a Wizz Air elnöke is, miért hagyott ott 50 utast  Frankfurtban.

Rafael Schvartzman, az IATA európai régióért felelős elnöke arról beszélt Szöulban, az infrastruktúra fejlesztésének üteme nem éri el az utasforgalom 4-6 százalékos éves bővülését, ezért egyre több lesz a túlzsúfolt repülőtér Európában.

Hangsúlyozta: a légitársaságok hatékony és fenntartható üzemeltetése miatt kiemelten fontos az infrastruktúra, de ez Európában elmaradott.

Az utasforgalom 4-6 százalékos éves bővülése miatt egyre több lesz a túlzsúfolt repülőtér Európában

Fotó: Pexels.com

Kifejtette, a légiforgalmi irányítók kapacitáshiánya miatt tavaly megduplázódott a késések száma az előző évhez képest, és a nyáron is hasonlóra kell számítani. Rafael Schvartzman emiatt az egységes Európa égbolt kezdeményezés mielőbbi bevezetését szorgalmazta, amely csökkentené a forgalomirányító szolgálatok számát és rövidítené a két repülőtér közti útvonalat is.

Kifejtette: 37 szolgáltató üzemel Európában, az útvonalak töredezettek, a kiinduló és célállomás között több, szükségtelen töréspontot is tartalmaz. Ha ezeket megszüntetnék, akkor hatékonyabb lehetne az európai légiforgalom irányítása és évi 18 millió tonnával csökkenne a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása – tette hozzá.

Az egységes Európai égbolt az Európai Unió koncepciója a forgalomirányítás megújítására, de több tagállam nem támogatja, mert több légiforgalmi irányító szolgálat megszűnésével járhat.

Korábban megírtuk, május 24-én az Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetsége (ECTAA) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a IATA ellen, mert az szerinte visszaél erőfölényével.