Indonézia két legnagyobb városát köti össze Délkelet-Ázsia első gyorsvasútja

Forrás: turizmus.com

 2023. október 02. 13:45

Indonézia két legnagyobb városát köti össze az újonnan átadott nagysebességű vasút, amely harmadára csökkenti az utazási időt Jakarta és Bandung között.

A kínai állami cégek által finanszírozott globális infrastrukturális fejlesztés, a Belt and Road Initiative keretein belül megépült gyorsvasút az indonéz fővárost, Jakartát és a nyugat-jávai Bandungot köti össze.

"A Jakarta-Bandung vasútvonal az első nagysebességű vasút nem csak Indonéziában, de Délkelet-Ázsiában is, óránkénti 350 kilométeres sebességével" – mondta Joko Widodo, Indonézia elnöke.

Átadták Délkelet-Ázsia első nagysebességű vasútját Indonéziában

Fotó: China Railway Construction Corporation

 

A 138 kilométer hosszú vonal, hivatalos nevén WHOOSH - ami indonézül az "időtakarékos, optimális működésű és megbízható rendszer" szavak rövidítéséből áll össze - elektromos árammal működik, közvetlen szén-dioxid-kibocsátás nélkül, és körülbelül 350 kilométer/órás sebességgel közlekedik, ami a Jakarta és Bandung közötti utazási időt az eddigi három óráról kevesebb mint egy órára csökkenti.

A vonatokat Indonézia trópusi éghajlatához alakították, és olyan biztonsági rendszerrel szerelték fel, amely képes reagálni földrengésekre, árvizekre és más vészhelyzetekre.

A vonat nyolc kocsival rendelkezik, amelyek mindegyike Wi-Fi-vel és USB-töltőpontokkal felszerelt felszerelve. Az első, másod- és VIP-osztályon összesen 601 utas foglalhat helyet – írja a CNN.

Szeptember végén Kína is megnyitotta legújabb vasútvonalát, amely az első tengeren átívelő gyorsvasút.