Információcseréről állapodott meg két európai légtérblokk

Forrás: MTI

 2014. szeptember 03. 17:15

Együttműködési megállapodást kötött a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) a Ciprust, Máltát, Görögországot és Olaszországot összefogó Blue Med légtérblokkal - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt., a közép-európai blokk egyik tagja szerdán az MTI-vel.


Készülj Fel!

A megállapodás lényege, hogy technikai, operációs és oktatással kapcsolatos információkat osztanak meg egymással, hogy javítsák hatékonyságukat. A szerződésben megfogalmazottak szerint a szövetség törekvései a biztonságosabb, költséghatékonyabb, teljesítmény-centrikusabb és fenntartható légiforgalmi irányítás megvalósítására irányulnak.

A légtérblokkokon átívelő megállapodás az Európai Bizottság által szorgalmazott Egységes Európai Égbolt programban foglalt légiközlekedési fejlesztéseket hivatott elősegíteni - írta a HungaroControl.

Az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky) az unió kezdeményezése, amelynek lényege, hogy lerövidítse az európai repülési útvonalakat, növelje a hatékonyságukat és csökkentse a költségeket. Ennek keretében a széttöredezett irányítást egységesítenék, így a folyamat végén a jelenleg a nemzetállamok kezében lévő irányítás a saját országuk légtere fölött regionális központokba kerülhet. Ebben a folyamatban segítenek a funkcionális légtérblokkok.