Kocsonya és tűzijáték – így készüljön, ha karácsonykor repülőre ül

Forrás: turizmus.com

 2019. december 20. 11:24

Aki az év végi ünnepek alatt indul repülős utazásra, annak érdemes felkészülnie a megnövekedett utasforgalomra a repülőtéren. Nekik ad hasznos tanácsokat a Budapest Airport karácsonyi kisokosa.

Mikor érkezzünk a repülőtérre? Sokan utaznak ilyenkor? Vajon mennyi időt vesz igénybe a biztonsági ellenőrzés? Ez a három kérdés biztosan felmerül mindenkiben, aki az ünnepi időszakban tervez repülős utazást. A Budapest Airport csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a karácsony környékén utazók számára annak érdekében, hogy az utazás az év végi hajrában is kiszámítható és gördülékeny legyen.

Csúcsra jár az ünnepek alatt a Budapest Airport

Fotó: Facebook / Budapest Airport

Az előrejelzések szerint az év végén átlagosan napi ötvenezer utas fordul meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a megnövekedett utasforgalom miatt a Budapest Airport felhívja az utasok figyelmét, hogy a gépindulás előtt legalább két-három órával érkezzenek meg a repülőtérre.

A napi csúcsidőszak reggel 6:00 és 7:00 óra, illetve 11:00 és 13:00 óra között zajlik, és különösen sokan utaznak pénteken és hétfőn, hogy egy-egy hosszú hétvége alkalmával új városokat fedezzenek fel.

Az ünnepek alatt hagyományosan december 23-a, december 27–28. illetve a szilvesztert megelőző december 30-a bizonyul a legforgalmasabb napnak.

A megnövekedett forgalom idején hosszabb várakozási időre kell számítani a csúcsidőszakokban az utasfelvételnél és az utasbiztonsági ellenőrzésnél – az ellenőrzés gördülékenysége érdekében érdemes előre tájékozódni a tiltott eszközökről a www.bud.hu oldalon.

Karácsonykor is tiltott tárgynak minősül minden gyúlékony anyag: csillagszórót és tűzijátékot sem a feladott, sem a kézipoggyászban nem lehet szállítani. Kevesen gondolnák, de a folyadéknak számító kocsonya sem utazhat a kézipoggyászban; aki hagyományos karácsonyi ételt vinne magával, annak jó alternatíva lehet a diós vagy mákos bejgli.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a biztonsági ellenőrzés során már nem szükséges a laptopokat és nagyobb elektronikai eszközöket kivenni a poggyászból – ez gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a kötelező ellenőrzés folyamatát.

A legtöbben az Egyesült Királyságból érkeznek ilyenkor, de az új tengerentúli, hosszútávú járatoknak köszönhetően több az Egyesült Államokból és különböző ázsiai országokból érkező utas is.

A Budapestről indulók körében népszerű célállomás ilyenkor Ázsia, de sokan döntenek a közelebbi, melegebb éghajlatú úti célok, például közel-keleti országok, vagy Európa mediterrán országai, például Spanyolország és Görögország mellett.