Kerékpáros túraútvonalon mutatják be a Tisza és a Maros értékeit

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 10. 18:36

Komplex kerékpáros turisztikai fejlesztés valósulhatott meg Csongrád megye keleti részén a Vidékfejlesztési Program támogatásával. A pályázati támogatással 18 kerékpáros pihenőhely létesült, hozzá weboldal és letölthető applikáció készült, ezzel is segítve a túrázókat.

A Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület – Tisza-Maros értékei komplex kerékpáros túraútvonal kialakítása című felhívás alapján több mint 34 millió forint támogatást nyert Székkutas Községi Önkormányzata.

A fejlesztés által érintett területeket kiemelt természeti értékek jellemzik úgy, mint a Maros és a Tisza folyók, a Körös-Maros Nemzeti Park, a marosi iszap vagy a Mártélyi Tájvédelmi körzet. A térség túra- és kerékpáros útvonalakkal sűrűn átszőtt, az alföldi fekvésnek köszönhetően a domborzati viszonyok könnyűvé teszik a gyalogos és kerékpáros turizmust.A pályázati támogatással 18 településen hoztak létre kerékpáros pihenőhelyet: Székkutas mellett Apátfalván, Csanádalbertin, Csanádpalotán, Földeákon, Királyhegyesen, Kiszomboron, Kövegy, Magyarcsanádon, Makón, Maroslelén, Mártélyon, Mindszenten, Nagyéren, Nagylakon, Óföldeákon és Pitvaroson. Mind a 18 pihenőhelyen információs táblát, hulladékgyűjtőt és kerékpártárolót helyeztek ki.

Csongrád megye keleti részén 18 településen hoztak létre kerékpáros pihenőhelyet

Fotó: Csanád Média

A projekt keretében ugyancsak elkészült tekerjalfold.hu weboldallal, valamint az innen Android és iOS rendszerű telefonokra egyaránt letölthető hasznos applikációval is segítik a túraútvonalak használóit. Online és offline módban is elérhető térkép a kerékpárút-hálózatról és az út menti pihenőkről, emellett a településeken és azok környékén található boltok, vendéglátóhelyek, benzinkutak, szálláshelyek, turisztikai attrakciók is fel vannak rajta tüntetve. A kerékpáros pihenőhelyekről és azok környezetéről drónfelvételek is készültek, valamint kisfilmek a helyi, térségi sportolókkal, településvezetőkkel, ismert személyekkel azzal céllal, hogy népszerűsítsék a kerékpáros túraútvonalat.