Kezdődik a 2. futópálya felújítása Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 28. 14:18

A Budapest Airport tavasszal egy ütemben újította fel a ferihegyi repülőtér 1. futópályát, hétfőn pedig megkezdődnek a 2. futópálya szintén egy ütemben történő pályafelújítási és karbantartási munkáit.


Készülj Fel!

A koronavírus-járvány a tavaszi hónapok utasforgalmát befolyásolta a legerőteljesebben: ekkor a Budapest Airport elvégezte az 1. futópálya teljes körű karbantartását, most pedig – az újbóli utasszám-csökkenés időszakában – a repülőtér-üzemeltető a 2. futópálya, és a hozzá kapcsolódó gurulóutak karbantartását is megkezdi. Ebben az időszakban minden fel-és leszállást az 1. pályán végeznek el, így a környező települések felett átmenetileg megnövekedhet a légi forgalom, ez azonban a szeptember elejétől tapasztalható újbóli utasszámcsökkenés miatt a szokásoshoz képest számottevően lecsökkent gépmozgást jelent – írta közleményében a Budapest Airport.

A munkálatok részeként javítják a gurulóutak vízelvezetési rendszereinek aknáit és az Y-gurulóút aszfaltpadkáját, karbantartják a pályahőmérő műszereket, navigációs és fénytechnikai rendszereket és olyan kisebb betonfelület-javításokat is elvégeznek, amelyek továbbra is, hosszútávon garantálják a repülés biztonságát.

A Budapest Airport minden évben korszerűsíti és karbantartja a futópályákat és gurulóutakat

Fotó: Budapest Airport

A 2. futópálya betonburkolatának felfestései is megújulnak, a földetérési zónában pedig – a futóművek megfelelő tapadásának biztosítása érdekében – eltávolítják a kerekekről származó, leszállások során odaégett gumit. A futópályazárat kihasználva a zöldfelületeken kaszálást végeznek: a repülés biztonsága szempontjából ez is rendkívül fontos, hiszen a magasabb aljnövényzetben megbúvó rágcsálók odavonzzák a repülésbiztonsági kockázatot jelentő, nagytestű ragadozómadarakat is – fejtették ki.

A tájékoztatás szerint a Budapest Airport minden évben – szükség szerint akár gyakrabban is – korszerűsíti és karbantartja a futópályákat és gurulóutakat. A tavalyi évben fejeződött be a legmodernebb műszeres leszállító rendszer telepítése, amely kedvezőtlen látási viszonyok mellett segíti a repülőgépek biztonságos fel- és leszállását.