Kompjárat indul a romániai Constanţa és a georgiai Poti között

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. június 20. 10:08

Június 27-től menetrend szerinti komphajó-járat indul a romániai Constanţa és a Fekete-tenger keleti partján lévő georgiai Poti kikötője között.

A több mint 22 ezer tonnás komphajó neve M/v Vilnius, amely június 27-én fut ki a romániai kikötőből, két nap alatt ér el a georgiai Potiba, és utasok mellett konténereket, gépkocsikat, motorkerékpárokat is szállít.

Az új kompjáratot a georgiai E60 Shipping üzemelteti, és a szándék, hogy pótolja a háború előtt az Odessza melletti Csornomorszk és Poti között az ukrán UkrFerry által forgalomba helyezett hajót. Jelenleg a Fekete-tengeren csak a bulgáriai Várna és a georgiai Batumi között jár komphajó, így megfelelő alternatíva híján drasztikusan visszaesett a személyeket, járműveket is szállító hajóforgalom Georgia felé.

constantakikoto

A constanțai kikötő főépülete

Fotó: Visit Constanta

Az M/v Vilnius komphajó korábban Csornomorszk és Poti között közlekedett. Az E60 Shipping egyelőre heti egy járatot tervez oda-vissza Georgia és Románia között, olvasható az economica.net hírében, azt viszont nem ígérik, hogy minden héten ugyanazon a napon fut majd ki a komp a két kikötőből.

Constanţa és Poti között egy felnőtt jegy 200 euróba kerül majd, a 6-12 év közötti gyerekek 80 eurós kedvezményt kapnak, hat év alatt pedig ingyenesen utazhatnak a kompon. Az útiköltség mellett a kétágyas szoba plusz 200 euróba kerül, a négyszemélyes szobáért pedig 300 eurót kell majd fizetni. A személygépkocsik szállításáért 400 eurót kérnek, a motorkerékpárokért 300-at.