Korábban elkészül a Dagály Úszóaréna

Forrás: MTI

 2016. szeptember 01. 20:36

Hetvenöt százalékos készültségi szinten áll a jövő évi budapesti vizes világbajnokság központi helyszíne, a Dagály Úszóaréna, amely két-három hónappal a tervezett határidő előtt elkészülhet - tájékoztatta a kivitelező Market Építő Zrt. az MTI-t.

A csütörtöki közlemény emlékeztet arra, hogy eredetileg is csak 23 hónap állt rendelkezésre, de "a kiváló tervezésnek és ütemezésnek, valamint a professzionális kivitelezésnek köszönhetően" a március 31-ei határidőből is sikerül jócskán faragni.

A 28 000 négyzetméteres, 44 méter magas úszóaréna építéséhez eddig 120 000 köbméter földet, 4800 köbméter vizet és 11 500 kilowattóra áramot használtak fel. A közlemény arra is kitér, hogy a 2400 tonnás acél tetőszerkezet egymás mellé kifeszítve 26 méterrel hosszabb, mint a fővárosi Szabadság híd, az épületbe pedig 375 kilométer elektromos vezeték kerül, amely másfélszer hosszabb, mint az M7-es autópálya, míg a csúszózsalu technika alkalmazásának köszönhetően a négy torony egy hónap alatt készült el.

 

Magyarország legnagyobb úszóarénájának építése 5000 embernek ad munkát. Jelenleg a gépészeti és elektromos szerelések, a 15 000 fő befogadására alkalmas lelátó építése, a medencék burkolása és a külső homlokzatok díszburkolatának kivitelezése zajlik.

A designról a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói gondoskodnak, ők tervezték meg többek között a jakuzzik üvegmozaikos dekorációját, ezen kívül a Hősök Falát, amelyen a vizes sportok magyar olimpikonjai szerepelnek majd, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb interaktív falát, amely bemutatkozási lehetőséget teremt a hazai vizes sportágaknak.

Az úszóaréna építése mellett egy Budapestre és Angyalföldre koncentráló városfejlesztési program is elkezdődött, így útfelújítások zajlanak, gyalogossétányt alakítanak ki a metrómegállótól a Dagályig, továbbá tömegközlekedéssel is egyszerűbben megközelíthetővé válik majd a terület - emlékeztet a közlemény.