Közelebb a megvalósuláshoz a brassói reptérfejlesztés

Forrás: turizmus.com

 2019. december 23. 10:11

Évek óta húzódik a Brassó-Vidombák repülőtér fejlesztése, ami karácsony előtt új lendületet kapott.

2018 júniusában számoltunk be arról, hogy a tulajdonos Brassó megyei önkormányzat megszerezte a szükséges hiteleket, így indulhat a brassói repülőtér fejlesztése.  A brassó-vidombáki repülőtér 2.850 méter hosszú, 45 méter széles kifutópályája már 2014-ben elkészült, amire a Brassó megyei tanács 24 millió eurót költött.

2019 februárjában a háromszéki elöljárók levélben kérték Vasilica-Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy a kormány támogassa a vidombáki nemzetközi reptér felépítését.

Érveik szerint számokkal lehet igazolni, hogy egy reptér hatvan kilométeres körzetben hoz gazdasági fejlődést. Ez az első olyan légikikötő, amit 1989 után építenek, és a központi költségvetésből egyetlen egyszer sem támogatták.

Így nézett ki a reptér 2019 májusában

Fotó: Wikimedia Commons

Egy ez év májusában publikált tanulmány szerint a brassói repülőtér már az első működési évében elérhetné a 114 ezres utasforgalmat. Az itt megforduló utasok száma a becslések szerint 10 évnyi működés után lépné át az egymilliós határt.

A reptérrel kapcsolatban a legfrissebb hír, hogy a megbízott cég átadta a az utastermináljának műszaki tervét Adrian Vesteának, a Brassó megyei tanács elnökének – írja a transindex.ro.

A terminál területe 12 ezer négyzetméter lesz, kisebb a bukarestinél és a kolozsvárinál, de nagyobb a többi román reptér utastermináljánál. A terminálon lesznek az utasokat ellenőrző pontok, ajándékboltok, az alagsorban csomagellenőrző és -osztályozó rész, illetve óvóhely a reptéri személyzet és az utasok részére. Az utasterminált 9 hónapon belül kell megvalósítani.

Aláírták a reptér légirányítási szolgálataira vonatkozó szerződést is, melynek értéke több mint 2,5 millió lej. Egy harmadik szerződés, amelyet szintén a múlt héten kötöttek meg, a reptér utastermináljának építési munkálatainak irányítására és felülvizsgálatára vonatkozik.