Kezdődhet a brassói repülőtér fejlesztése

Forrás: Krónika

 2018. június 11. 12:16

A tulajdonos Brassó megyei önkormányzat megszerezte a szükséges hiteleket, így indulhat a Brassó-Vidombák repülőtér fejlesztése.

Biztosított az anyagi fedezet a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér kivitelezésére: a Brassó megyei önkormányzat 200 millió lejes hitelkeretre kötött szerződést a Román Kereskedelmi Bankkal (BCR) és az Eximbankkal - írja a Kronika.ro portál.

Adrian Veştea megyei tanácselnök a héten már alá is írta a megállapodásokat. Veştea rámutatott: ebből finanszírozzák a repülőtér építési munkálatait és a Regionális Operatív Program révén tervezett beruházások önrészét.

Így néz ki majd a fejlesztés után a brassói reptér

Fotó: nineoclock

A BCR-vel 76 millió lej értékű szerződést kötöttek, a keret pedig 100 millió lejig bővíthető. Ebből 50 millió lejt szánnak a reptérépítésre, a fennmaradó összeget pedig a Brassó és Kovászna megye közötti út korszerűsítésének önrészére költik.

Az Eximbankkal aláírt megállapodás 69 millió lej értékű, és ugyancsak 100 millió lejig bővíthető. Ebből is 50 milliót fordítanak a repülőtérre, a többiből a közúti és az egészségügyi infrastruktúrát érintő projektek önrészét fedezik.

Toásó Imelda, a Brassó megyei önkormányzat alelnöke legutóbb azt nyilatkozta: terveik szerint 2020-ig befejezik a repülőtér építését, az első járatok azonban csak 2021-től indulnak.

A megye vezetése különben bizakodó, mert a Központi Fejlesztési Ügynökségnél sikerült kiharcolni, hogy a beruházás a prioritások között szerepeljen. Időközben a projekt első, tízmillió euró értékű szakaszának tervezése is befejeződött, így kiírhatják a versenytárgyalást a kivitelezésre, miután már a pénzt is megszerezték.

Becslések szerint az összköltség meghaladja az 57 millió eurót (260 millió lej) – eddig 24 millió eurót költöttek területvásárlásra, különböző tanulmányokra, továbbá bekerítették a területet, illetve megépült a kifutópálya.

Még hátravan a 3600 négyzetméteres utasterminál, a 163 helyes parkoló, a gurulóutak, kapuk, valamint a teljes infrastruktúra kivitelezése. A terminál első lépésben három, majd 12 gép fogadására lesz alkalmas. Az első évben százezres utasforgalomra számítanak, tíz év alatt ez elérné a tízmilliót.

A háromszéki magyar politikusok azért lobbiznak, hogy a beruházás kapjon kormánytámogatást például úgy, hogy a fejlesztési minisztérium módosítja az országos közlekedési mestertervet, ebbe bekerül a brassói repülőtér, így országos érdekeltségűvé teszik, és biztosítják az anyagi fedezet egy részét.