Közgyűlés Tunéziában: újabb mérföldkőhöz érkezett a MUISZ

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. április 10. 23:49

A történelem során a nagy események átélői a döntő pillanatokban biztosan nem arra gondoltak, hogy éppen történelmet írnak. Valahogy így lehetett ez a MUISZ közgyűlésének több mint 80 résztvevőjével is, akik április 7-10. között Tunézia vendégszeretetét élvezhették.

A Tunéziában megtartott közgyűlés több szempontból is nagy jelentőséggel bír. Mérföldkő, hiszen az első volt a MUISZ történetében, amelyet külföldön rendezett meg, és ezzel felzárkózott több elismert szakmai szövetség mellé. De jelentőségteljes és példaértékű a helyszínválasztás miatt is. Mint Erdei Bálint, a MUISZ elnöke kiemelte: üzenetértékű, mellyel a szövetség egyrészt aláhúzta: nem szabad hagyni, hogy a politika és a terrorfenyegetettség határt szabjon az utazásnak és a turizmusnak. Másrészt nyíltan kiállt Tunézia mellett, és támogatását, szolidaritását fejezte ki, amelyet az ország, amelyben minden negyedik ember a turizmusból él, rendkívül nagyra értékel. Ezért aztán óriási sajtóvisszhangot kapott a magyar látogatás a tunéziai médiában is.

Kékesi Donát felvételén balról jobbra: Erdei Bálint, Szentgyörgyi Zoltán, Selma Elloumi Rekik, Abdellatif Hamam, Mohamed Ali Toumi, Radhouane Ben Salah

Hazánk elsőként tette meg Tunézia felé ezt a határozott és szimpatikus gesztust, amely nagy befolyással lehet az ország turizmusának felépülésére, hiszen az Európai Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (ECTAA) lényegében a magyar tapasztalatok függvényében szintén Tunéziába vinné közgyűlését novemberben.

Összesen több mint 80 utazásszervező, támogató tag és újságíró csatlakozott a csapathoz április 7. és 10. között, hogy a hivatalos közgyűlési programon felül saját szemével is meggyőződhessen róla: Tunéziában nyugalom van, Sousse és térsége változatlanul kiváló adottságokkal rendelkezik. A helyiek pedig nyíltak, közvetlenek, vendégszeretőek.

A magyar szakmát az észak-afrikai ország turizmusirányításának legmagasabb rangú képviselői köszöntötték. Így jelen volt és beszédet mondott a közgyűlésen Selma Elloumi Rekik turisztikai miniszter, Mohamed Ali Toumi, a Tunéziai Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Radhouane Ben Salah, a Tunéziai Szállodák Szövetségének elnöke, továbbá a két kint töltött nap folyamán többször csatlakozott az eseményhez Abdellatif Hamam, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal vezetője. Szintén köszöntötte a résztvevőket Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország tunéziai nagykövete.

Selma Elloumi Rekik beszédében kiemelte: a turizmus a béke és a tolerancia iparága, amely összehozza az embereket. Erre jó példa a MUISZ látogatása is, amelyért őszintén köszönetet mond. Mindent megtesznek azért, hogy a turisták száma ismét növekedésnek induljon, többek között intenzív tárgyalásokat folytatnak a közlekedési minisztériummal újabb járatok elindításáról.

A négyszemközti tárgyalásokon a jövőbeni együttműködési lehetőségekre is kitért Mohamed Ali Toumi és Erdei Bálint

Szentgyörgyi Zoltán megerősítette: nagyon komolyan veszik kint a biztonságot és a terrorizmus elleni harcot, tisztában vannak vele, hogy az ország jövője ezen múlik. Pozitívum, hogy folyamatosan erősödnek a tunéziai-magyar gazdasági kapcsolatok, és nemrég megállapodás született arról is, hogy évente 100 tunéziai diák jöhet ösztöndíjjal tanulni Magyarországra.

A kétnapos programot szintén támogatta és aktívan végigkísérte Mohamed Ali Toumi, aki elkötelezett amellett, hogy növelje a tavalyi 11 ezer fős magyar utasszámot. Ennek egyik legfontosabb kulcsa a biztonság, illetve a minőség és a jó ár-érték arány. Véleményében osztozott Radhouane Ben Salah is.

 

Az ország nem rejti véka alá: nehéz helyzetben van. A szállodák iszonyú présbe kerültek, hogy a költségek minimalizálása mellett tartani tudják a szerviz színvonalát. A nagyobb küldőpiacok jellemző módon előre terveznek, így rajtuk az idei szezon nem tud már megfordulni, éppen ezért a gyors reagálású piacokra koncentrálnak, ide sorolható Kelet-Európa, és hazánk is. Magyarországon a Kartago Tours és a Taurus Reisen programozza Tunéziát, a tervek szerint az első, Monastirba közlekedő charter április 29-én indulhat el. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal nagy erőfeszítéseket tesz egyrészt a pozitív kommunikáció, másrészt a tour operatorok ösztönzése, segítése terén.

 

A kihelyezett ülés minden szempontból jól sikerült, ezért a szövetség fontolóra vette, hogy igény esetén a műfajból hagyományt teremtsen. A külföldi közgyűlés csak az egyik a számtalan újítás közül, amely a szövetségben az utóbbi időben megvalósult, vagy elkezdődött. Ezekről Erdei Bálint beszámolójában tájékoztatta a tagságot.

 

A MUISZ közgyűlésének a Riadh Palms Hotel adott otthont, szintén vendégül látta a társaságot a Royal Thalassa Hotel. A két intenzív napba nemcsak a közgyűlés és a turizmusdiplomáciai tárgyalások fértek bele, de El Jem és Sousse óvárosának megismerése, valamint oldott hangulatú szakmai és baráti beszélgetések is.

 

A közgyűlés tető alá hozatalában, lebonyolításában kiemelt szerep jutott a MUISZ titkárságának, illetve aktívan közreműködött a Kartago Tours és a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselete, Leith Ben Zakour vezetésével.

Fotók: Kékesi Donát