Megérkezett az Air Canada Rouge

Forrás: turizmus.com

 2016. június 14. 14:50

Menetrend szerint, 10 óra után néhány perccel landolt a ferihegyi betonon az Air Canada Rouge első budapesti járata, június 14-én. A gép heti három alkalommal, október közepéig közlekedik, és amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, jövőre visszatér.

A Torontóból érkező gépet a hagyományos vízsugárral köszöntötték a repülőtéren, majd a beszállókapunál rendezett fogadáson elsőként Lisa Helfand, Kanada budapesti nagykövete köszöntötte a meghívottakat és a járatra várakozókat. Mint mondta, a járat nem csupán Torontóval, hanem számos észak-amerikai célponttal is összeköti Budapestet, de különösképpen a Niagara-környékét és a nemzeti parkokat ajánlotta az utazók figyelmébe. A járat azonban nem csupán turisztikai, hanem komoly gazdasági potenciált is jelent: a jövőre életbe lépő CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) ugyanis jelentősen megkönnyíti az Európai Unió és Kanada közötti kereskedelmet és befektetéseket.

 

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint a járatnyitás egy komoly igényre adott válasz. Tavaly Kanada és Budapest között 91 ezren utaztak, közülük 53 ezren Torontóba és idén ezen a piacon is komoly növekedést várnak. A járat pedig nem csupán a tengerentúlon kínál kiváló csatlakozásokat, hanem Budapestről is két órán belül számos európai nagyváros érhető el, így a körutakra érkezők számára is optimális választás.

A repülőtér egyébként a tavalyi rekordév után idén is tovább növekszik, az év első hónapjaiban 12,7 százalékos bővülést regisztráltak, és hasonló tendencia várható a továbbiakban is. A megnövekedett forgalom kiszolgálása érdekében pedig hamarosan elindul a B móló fejlesztése, amely várhatóan 2018 nyarán tudja majd fogadni az első utasokat.

Vijay Bathija a légitársaság kereskedelmi alelnöke a tavaly 41 millió utast szállító „szabadidős" fuvarozó fedélzeti és egyéb szolgáltatásaira hívta fel a figyelmet.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: a legfrissebb népszámlálási adatok szerint 310 ezer magyar él Kanadában, köztük 53 ezren Torontóban. A két ország közötti kereskedelmi forgalom eléri a 400 millió eurót, és 105 kanadai vállalkozás működik Magyarországon. Tavaly a kanadai turistaérkezések száma 16 százalékkal emelkedett, és 40 ezer turista 106 ezer vendégéjszakát töltött el hazánkban, idénre pedig az érkezések számának 8, a vendégéjszakák 6 százalékos növekedését várják.

És reméli, hogy az „észak-amerikai bizalom" folytatódik, hiszen a Budapest Airport csapatával együtt már tárgyalnak közvetlen járatról az USA-ba, de ennek konkretizálódása még idő kérdése.