Megnyílt a világ első mélytengeri régészeti parkja Máltán – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 16. 15:06

Mélytengeri régészeti park nyílt Máltán, amelyet a technikai búvárok személyesen, mindenki más virtuálisan kereshet fel.

Új víz alatti attrakcióval gazdagodott Málta: Gozo sziget egyik üdülőtelepülése, Xlendi közelében megnyílt a világ első mélytengeri régészeti parkja – írja a taucher.net.

A park a Ras il-Bajda szigetcsúcstól mintegy 540 méterre található, és összesen 67 ezer négyzetméteren, 105-115 méter mélyen terül el.

A park területén a tenger fenekét borító, finom iszap és homok máig rengeteg ókori kincset rejt. A kisebb-nagyobb sziklás kiemelkedések körül számtalan amforát láthatnak a park felfedezői, és a régészek szerint több mint valószínű, hogy további tárgyakat is találnak majd.

A tenger feneke rengeteg amforát rejt

Fotó: Heritage Malta

Bár a parkot személyesen csak technikai búvárok látogathatják, a terület feltárásáért felelős Heritage Malta a www.underwatermalta.org weboldalon virtuális múzeumot hozott létre a feltérképezett régészeti parkról és a már dokumentált leletekről, így azokat bárki megismerheti.

Emellett a „Dive into History 360” elnevezésű projektnek köszönhetően VR-eszközökkel is felfedezhető Málta víz alatti világa. A Xlendi-toronyban ezenfelül egy nyilvános kiállítás is megtekinthető a mélytengeri parkról.

A területen mintegy 60 méter mélységben 1958 és 2008 között különböző külföldi kutatócsoportok végeztek feltárásokat. 1961-ben például a neves Imperial College London indított expedíciót azzal a céllal, hogy régészeti leleteket mentsen ki a tengerből, és egyidejűleg feltérképezze a tenger fenekét. Későbbi expedíciók során különböző tárgyakat, például horgonyokat, amforákat, urnákat és más kerámialeleteket hoztak fel a területről.

A projekt a Heritage Malta, a máltai kulturális örökséget felügyelő hatóság, más, magán- és az állami szektorból származó partnerek, Munxar település képviselőtestülete és a Máltai Egyetem együttműködésének eredménye. A park szponzora a Malta Airport Alapítvány.