Mi változik a turizmusban a január 31-i Brexit után?

Forrás: turizmus.com

 2020. január 30. 11:21

A turizmusban egyelőre nem lesznek nagy változások a Brexit miatt, de ez csak ideiglenes állapot.

Az Egyesült Királyság (United Kingdom, UK) 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor kilép az Európai Unióból. Ezzel kezdetét veszi egy 11 hónapos átmeneti időszak, ami alatt au UK-nek még be kell tartania az EU előírásait. Ennek ellenére bizonyos változásokkal már számolni kell. Az eTurboNews összegyűjtötte, mi várható a turizmusban.

 

Ami nem változik, és ami igen

A repülők, a vonatok, a hajók úgy közlekednek, ahogy eddig. Nem változnak az áfaszabályok sem, brit turistabuszok például továbbra is közlekedhetnek az EU-ban.

Azok a turisták, akik valamelyik uniós országból utaznak a szigetországba, egyelőre elkerülhetik a brit vámosokat. A reptéren vagy a határon ahogy eddig, használhatják az EU-országok állampolgárai számára fenntartott folyosót, és ugyanezt megtehetik a britek is, ha EU-országba érkeznek. A repülési adók maradnak.

2020. január 31-én 23 órakor Nagy-Britannia kilép az EU-ból

Fotó: Pixabay

Már 2017-ben bejelentették, hogy az Egyesült Királyság új, kék színű útlevelet fog kibocsájtani, értelemszerűen az EU logója nélkül. Az újdonságot a  következő hónapokban fokozatosan vezetik be, az év közepére minden új útlevél kék lesz.

Holnap kerül forgalomba 3 millió ötvenpennys a dátummal és a következő felirattal: „Peace, prosperity, and friendship with all nations” (Béke, jólét, és barátság az összes nemzettel).

Néhány szolgáltató ugyanakkor, aki az ország maradását támogatta, már bejelentette, hogy nem fogadja el az új pénzérmét.

A turizmusban tehát egyelőre nem lesznek nagy változások a Brexit miatt, de az átmeneti idő lejárta után sok minden változhat.