MICE Business Day 2023: élő hírfolyam Magyarország egyetlen üzleti turisztikai fórumáról

Szerző: Fucskó Hajnalka - Pintér Tünde - Szántó Zoltán - Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. október 26. 08:50 / Utoljára frissítve: 2023. október 26. 17:15

Október 26-án a Hungexpo Kongresszusi Központban rendezi meg kiadónk, a Turizmus Kft. a MICE Business Day-t. A nap során élő hírfolyamban számolunk be a történésekről.

17:00 Búcsúznak a szervezők

Befejeződött a 9. MICE Business Day és ezzel az élő bejelentkezésünk is. Köszönjük, hogy velünk tartottak, reméljük, hogy jövőre a 10. MICE Business Day-en újra találkozunk!

A fotón a Turizmus Kft. munkatársai a Hungexpo Kongresszusi Központ bejárata előtt: Fucskó Hajnalka, Bikkes Katica, Nagy Tünde, Torma Bernadett, Major Anett, Zsigmond Eszter (balról jobbra)

Fotó: turizmus.com

 

15:25 Folytatódik a workshop

Délután is telt ház volt a workshopon. Egymást váltották az asztaloknál a vásárlók.

B2B tárgyalások

Fotó: turizmus.com

 

14.30 Turizmus Café 2: Mesterséges intelligencia a turizmusban

A mesterséges intelligencia átalakító ereje a turizmusban címmel elkezdődött a második Turizmus Café-felvételünk.

Balról jobbra: Szujó Zoltán, Biró László, Erdős Ákos, Kökény László

Fotó: turizmus.com

A panelbeszélgetésen Biró László, a Mediator reklámügynökség ügyvezetője, Erdős Ákos, a Hello Agency tulajdonos-ügyvezetője és Kökény László, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, kutatója járják körül az AI turizmusra kifejtett hatását. Ezt a Turizmus Café-adást felvételről november 15-én tesszük majd közzé a szokásos csatornáinkon, Facebook-oldalunkon és a YouTube-on.

 

12.55 Informális találkozások

Eközben a Kongresszusi Központ aulájában is élénk eszmecsere folyik, akiknek nem jutott időpont a B2B tárgyalásokon, a közösségi terekben találnak alkalmat a találkozásokra.

A kötetlen beszélgetések színtere az aula

Fotó: turizmus.com

Hamarosan kezdődik az ebédszünet.

 

12.35 Turizmus Café 1: Gasztronómia, turisztikai attrakció?

A workshoppal párhuzamosan zajlik a Turizmus Café két kihelyezett élő adása.

Gasztronómia, turisztikai attrakció? címmel a gasztroturisztikai, borászati trendeket, technológiai újításokat, élményalapú étkeztetést járják körbe a szakma jeles képviselői.

Balról jobbra: Szujó Zoltán, Kőrössy Zoltán, Rókusfalvy Pál, Pesti István

Fotó: turizmus.com

A panelbeszélgetés Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Pesti István, a Michelin-csillagos tatai Platán Étterem séfje, valamint Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group alapító társtulajdonosa részvételével zajlik Szujó Zoltán moderálásával. Ezt a Turizmus Café-adást felvételről november 3-án tesszük majd közzé szokásos csatornáinkon, Facebook-oldalunkon és a YouTube-on.

 

11:55 Zajlanak a B2Btárgyalások

Pillanatkép a workshopról

Fotó: turizmus.com

Idén minden korábbinál több, 110 hazai és nemzetközi kiállítónál összesen 1000 tárgyalási időpontot foglaltak le a szakmai vásárlók.

 

11:05 Keleti Arthur: „MI" döntjük el?

A Mesterséges Intelligencia és a kiberbiztonság hitelességre, társadalmi környezetünkre és a turisztika jövőjére gyakorolt hatásairól tartott előadást Keleti Arthur „kibertitok" jövőkutató, az Informatikai Bizottság Napja (ITBN) alapítója.

Jó lesz nekünk, vagy mind meghalunk? – tette fel a kérdést előadásának kezdetén a szakember, szembesítve a hallgatóságot azzal, hogy egyelőre elsősorban a mesterséges intelligencia veszélyeivel és nem az előnyeivel foglalkozunk, pedig a kérdést mindkét aspektusból meg kell vizsgálni.

Keleti Arthur jövőkutató

Fotó: turizmus.com

Tudni kell, hogy amit a ChatGPT-vel kapcsolatban tapasztalunk, az egy olyan folyamatnak az eleje, amit maguk a létrehozók sem értenek teljesen – hangsúlyozta. A rendszer 5 nap alatt 10 ezer évnyi tudást szippantott magába, ami informatikai szempontból is kimondhatatlan és érthetetlen. Az új rendszerekről megjelenő állítások is azt bizonyítják, hogy az intelligenciák egyre kevesebb korlátba ütköznek, tudnak gondolkodni, értik a viccet és empatikusak.

Abban sem érdemes bíznunk, hogy az AI nem lesz tudatos. A rengeteg kutatással, példával izgalmassá tett előadás során a szakember rámutatott, hogy a rendszerek bizonyos feltételek teljesülése esetén emberi módon viselkednek, éppen ezért érdemes úgy tekintenünk rájuk, mint egy másik fajra, melyet mi magunk teremtettünk.Keleti Arthur kitért arra is, hogyan változtatja meg a valóságról alkotott képünket a mesterséges intelligencia, feltette a kérdést, hogyan tudunk hitelesek maradni a kép- és videóalkotásra is képes rendszerek korában. Inspiráló előadása végén javasolta a résztvevőknek, hogy használják az eszközöket, keressék meg a magukban felmerülő kérdéseikre a választ, tehát merüljenek el a témában, mely az így is, úgy is megkerülhetetlen.

 

10.25 David Kliman: 8 trend a globális rendezvénypiacról

A MICE Business Day szakmai konferenciájára idén sikerült egy igazi nemzetközi nagyágyút meghívni előadóként. David Kliman, a Kliman Group alapítója a globális rendezvényipar ötven lebefolyásosabb személyisége közé tartozik, akinek munkáját az idei IMEX vásáron Academy Award elismeréssel díjazták.

David Kliman, a Kliman Group alapítója és elnöke

Fotó: turizmus.com

A szakember szerteágazó előadásában egyebek mellett a globális rendezvénypiac nyolc legfontosabb trendjével ismertette meg a hallgatóságot.

1. A  mesterséges intelligencia (MI) betörése a rendezvénypiacra. A Chat GPT csak tavaly novemberben debütált, ám azóta szuperszonikus sebességgel terjed. A rendezvényágazatban azonban sokan még nem használják ezt az új ezközt. Az MI segítségével egy munkafolyamat, ami régen 30 percig tartott, most 30 másodperc alatt elvégezhető. Létezik már külön a rendezvényipar részére létrehozott MI is, a Spark.

2. Az utazók már szinte kizárólag csak autentikus, egyedi élményeket keresnek utazásuk során, az átlagos már nem elég senkinek.

3. Termék- és élményfejlesztés, amely egyaránt fontos a helyiek és a látogatók számára. Az előadó a London Eye-t hozta példának, amely ma már az angol főváros ikonikus látnivalója, miközben alig 15 éve létezik. Vannak olyan események, amelyek komoly invesztíció árán jönnek létre, ugyanakkor léteznek olyanok is, például egy farm to table koncepció jegyében megrendezett éttermi hét, ami inkább csak szervezést igényel.

4. A turizmus társadalmi és környezeti hatása.

5. A helyi lakosságot fel kell világosítani a turizmus helyi gazdaságra gyakorolt pozitív hatásáról. Meg kell győzni a helyieket, hogy – bár kisebb-nagyobb kényelmetlenséget okoznak számukra a turisták – a vendégek rengeteg plusz bevételt hoznak egy településnek. Az amerikai Salt Lake városában például kiszámolták: egy helyi háztartás több mint 1100 dollárt spórol azzal, hogy a konferenciaturizmus virágzik a településen.

6. A munkaerő, különösen a képzett munkaerő hiánya. A sztorit jól ismerjük: a Covid miatt globálisan 16 millióan hagyták el a szektort két év alatt. Ennek hatása a mai napig érezhető: többe kerülnek a turisztikai szolgáltatások, pedig alacsonyabb a színvonal.

7. Az új technológiák előretörése. A tempó őrületes: olyan technológiai újítás vannak már, mint például a The Sphere nevű rendezvényközpont Las Vegasban, ahol minden ülésen más nyelven hallgathatják az előadást, köszönhetően a teremben beépített összesen 165 ezer hangszórónak. Az új adatplatformokra példaként a Marriott által bevezetett groups360.com oldalt említette, ahol nemcsak csoportos szállásfoglalást, hanem rendezvényhelyszín-foglalást is el lehet végezni. Szóba került a Google Neu elnevezésű projektje is, amely egy ingyenesen hozzáférhető rendezvényplatform a neurológiailag eltérő emberek számára.

8. Szintén trendnek tekinthető a globális bizonytalanság, a jövő kiszámíthatatlansága. Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy az ukrán konfliktus után Izraelben mi fog történni – hangsúlyozta a szakember.

 

10:15 Szégner Zsuzsa: Lendületben a Budapest Convention Bureau

2023 és 2030 között a MICE szektor 7,5 százalékos növekedését jósolják a szakemberek. Jó látni, hogy ilyen sokan felismerik a tavalyi évben 876 milliárd dolláros teljesítményt nyújtó szektorban rejlő lehetőségeket – kezdte prezentációját Szégner Zsuzsa, a Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

Tavaly november óta a Magyar Turisztikai Ügynökség Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága viszi tovább a Budapest Convention Bureau brandet, az azóta eltelt időszakban nagy erőfeszítéseket tettek az erőforrások optimalizálása és a szakmai tudás jobb kihasználása érdekében – emelte ki. A feladatot dedikált team látja el, a szakmai csapatnak a szakértők mellett a külképviseleteken dolgozó, valamint a kutatással és adatelemzéssel foglalkozó kollégák is aktív tagjai. Tevékenységük eredményeként több jelentős médiumban lehet találkozni a hazai MICE lehetőségeket és Budapestet népszerűsítő újságcikkekkel.A munka eredményességét mutatja az is, hogy több mint 200 konkrét üzleti ajánlatot tudtak a hazai szolgáltatók között kiosztani – hangzott el. Folyamatosan dolgoztak azon, hogy minél több fontos piaci döntéshozót és rangos, nemzetközi eseményt hozzanak Magyarországra, emellett study stourok megvalósulását is támogatták.

A jövő évben az egyik nagy jelentőségű esemény, egyebek mellett, a Jehova Tanúinak éves kongresszusa lesz, amelyre 20 ezer hazai és 3 ezer nemzetközi látogatót várnak, a szervezők 21 ezer szobaéjszakára szerződtek le hazai szolgáltatókkal.

Szégner Zsuzsa, a Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója

Fotó: turizmus.com

Folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, mely a fővárost a fenntarthatóság szempontjából is vonzóvá teszi – említette egy újabb, fontos céljukat a szakember. Együttműködést kezdeményeztek egy tanácsadó céggel, mely a stratégiai célok meghatározásában és az első lépések megtételében nyújt segítséget.A közelmúltban megalakult fenntarthatósági bizottság 8 szakmai képviselővel dolgozik a fenntarthatósággal kapcsolatos célok meghatározásában, a szakmával közösen megfogalmazott stratégiát – mellyel kapcsolatban a jövő héten kérdőívet küldenek ki a piaci szereplőknek – a 2023 novemberében megtartott fenntarthatósági hét keretében fogják véglegesíteni. Fontos, hogy a hazai partnerek is rendelkezzenek fenntarthatósági tanúsítvánnyal, melynek megléte a pályázatok elbírálásában is egyre inkább számít – hangsúlyozta az igazgató.

Végezetül bemutatta a Hivatásturisztikai Együttműködési Programot (régi nevén Konferencia Nagyköveti Program), melyet a közeljövőben országos roadshow-val fognak népszerűsíteni.

 

10:05 Ganczer Gábor: Budapest előtt új dimenziók nyíltak a MICE-piacon

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Budapest MICE-kínálata az utóbbi egy-két évben látványosan megújult, egyrészt a Hungexpo Kongresszusi Központjával, másrészt a nemrégiben nyílt új, felsőkategóriás szállodákkal.

Budapest számára új dimenziók nyíltak a MICE-piacon – jelentette ki. A magyar főváros desztinációként korábban is érdekes volt, de a szövetségi kongresszusok és hasonló nagyszabású események budapesti megrendezését eddig korlátozta a hiányos infrastruktúra. Azzal, hogy megépült a Hungexpo Kongresszusi Központja, és közben nagyon sokat fejlődött a szállodai kínálat, immár számos nemzetközi szövetségi és corporate rendezvényt tudunk a városba hozni.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója köszönti a vendégeket

Fotó: turizmus.com

2023-ban többek között Budapesten tartotta 6000 fős kongresszusát az EAN (Congress of the European Academy of Neurology), 2024-re pedig a Hungexpo már leszerződött három nagy nemzetközi kongresszusra és további kettőről tárgyalnak.

Ganczer Gábor kiemelte, a már most is jól működő együttműködést tovább kell erősíteni a rendezvényszervezők, a szállodák, a Kongresszusi Központ és a Budapest Convention Bureau között.

Örömmel nyugtázta, hogy a MICE szegmens covid utáni talpra állásával összhangban minden korábbinál nagyobb a mostani MICE Business Day, s jó munkát kívánt a megjelenteknek, hozzátéve, hogy a teremben úgyis tudja mindenki: a rendezvényszervezés nem csak munka, hanem szenvedély is.

 

9:45 Gál Pál Zoltán: Rekordszámú részvétel az ide MICE Business Day-en

Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, nagy élmény számára látni, hogy milyen sok szakember jött el az eseményre, így újra át lehet élni a találkozás örömét.

Ezután megosztott a hallgatósággal néhány örvendetes statisztikai adatot. Kiemelte, hogy a Turizmus.com weboldal már több mint B2B felület, mert a szakma mellett az utazók egyre szélesebb köre is rendszeresen olvassa. Az oldalnak immár havonta átlagosan 300 ezer látogatója van, akik közel 600 ezer oldalmegtekintést generálnak, a Turizmus.com Bulletin hírlevél pedig 13 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője köszöntőt mond

Fotó: turizmus.com

Gál Pál Zoltán ezután arról beszélt, hogy a tavalyi MICE Business Day-en még lehetett érezni a covid utóhatásait, ezért az idén még kérdés volt, milyen lesz az igazi újraindulás, különösen annak fényében, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint, miközben a leisure szegmens gyorsan regenerálódik, a MICE talán lassabban. „Az eddigi tapasztalatok szerencsére igen pozitívak, hiszen a várakozásainknál sokkal nagyobb volt az érdeklődés a rendezvény iránt, így minden idők legnagyobb üzleti turizmussal foglalkozó rendezvényét tudjuk megvalósítani” – közölte Gál Pál Zoltán.Rekordszámú, több mint 110 hazai és külföldi kiállító vesz részt az idei MICE Business Day-en, a tavalyihoz képest közel kétszerannyi, összesen 1000 tárgyalási időpont várja a hazai és külföldi vásárlókat.Örvendetesnek nevezte, hogy amint azt korábban célul is tűztünk ki magunk elő, nőtt a rendezvény nemzetközi beágyazottsága, így az egyre inkább regionális szakmai vásárra válik. Az idei esemény vonzerejét növeli, hogy a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét is épp most rendezik meg a Hungexpón, egyúttal kért mindenkit, hogy ha ideje engedi, tekintsen be a verseny kulisszái mögé.

Gál Pál Zoltán felhívta a figyelmet a tárgyalások kezelésére létrehozott új digitális platformra, illetve a QR-vadászatra, mint innovációra. Elhangzott az is, hogy szervezők meghívására 70 diák is részt vesz a mai eseményen öt turisztikai felsőoktatási intézményből.

 

9:24 Köszöntők

A Turizmus Kft. részéről köszöntőt mond Gál Pál Zoltán ügyvezető, a helyszínt adó házigazdaként Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója köszönti a résztvevőket.

Szujó Zoltán műsorvezető

Fotó: turizmus.com

 

9:15 Kezdődik a konferencia

A korábbiakhoz képest hangsúlyosabb szerepet kap a B2B tárgyalásokat megelőző szakmai konferencia, amelyen a „szakma nagyágyúinak" kurrens előadásait hallgathatja meg a közönség. A program megnyitása szakmai köszöntőkkel indul. A műsorvezető Szujó Zoltán.

Megtelt a konferenciának helyet adó plenáris terem

Fotó: turizmus.com

 

9.00 Érkeznek a vendégek

Regisztráció

Fotó: turizmus.com

 

8.58 Transzfer a Pillangó utcától

Az Official Budapest Castle Bus jóvoltából a MICE Business Day vendégei ingyenes transzferbuszokkal juthatnak ki a rendezvény helyszínére, a Hungexpo Kongresszusi Központba a Pillangó utcai metrómegállótól pár lépésre található P+R parkolótól.

Tízpercenként indulnak a kisbuszok

Fotó: turizmus.com

 

8:50 Hamarosan kezdünk!

A MICE Business Day legfontosabb küldetése, hogy kapcsolatépítési és edukációs lehetőséget teremtsen a piac szereplői számára. A turizmus covid utáni regenerálódásának biztató jeleként az eseményt a megszokottnál is nagyobb érdeklődés övezi.

A rendezvény helyszíne, a Hungexpo Kongresszusi Központ

Fotó: turizmus.com

A seregszemlére rekordszámú, több mint száz kiállító jelentkezett, 4-5 csillagos szállodák, rendezvényhelyszínek, programgazdák és rendezvényszolgáltatók képviselőivel egyaránt találkozhatnak a látogatók. Idén 40 fő külföldi hosted buyer vesz részt a MICE Business Day-en.