Mona Lisa már nem csak mosolyog: beszél és grimaszol

Forrás: turizmus.com

 2019. május 28. 13:32

Egy új technológiának köszönhetően Mona Lisa szavakat formál, grimaszol és mosolyog a róla készült videókban – megdöbbentően élethűen.

Leonardo da Vinci világhírű festményén Mona Lisa arcát mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó kutatók keltették életre a Samsung moszkvai kutatóközpontjában. A technológia lehetővé teszi, hogy kétdimenziós fényképekből mozgó, háromdimenziós animáció jöjjön létre – jelen esetben a portré feje, szeme és szája is mozog – írja a startuponline.hu.

A szakértők találgatnak, hogy vajon a technológiai előrelépés mekkora visszaélési potenciált tartogat. Különösen azért nagy kérdés ez, mert soha el nem hangzott mondatokat lehet bárki szájába adni, soha meg nem tett dolgokat lehet videofelvételen közzétenni bárkiről.

A technológiák azonban abban versenyeznek, hogy ki tud jobban felismerni alakokat, például az arcfelismerő funkciót finomítani a biztonsági rendszerek fejlesztése érdekében.

Ami az internethasználókat illeti: fel kell készülniük arra, hogy nem minden az, aminek látszik. Más szemmel kell néznünk a tartalmakat, és éberen kell figyelnünk, hogy mi valódi és mi manipulált.