Magyar diákok díjnyertes ötlete ételpazarlás ellen

Forrás: 24.hu

 2019. május 22. 11:12

Kissé továbbgondolva akár a vendéglátóhelyek, szálláshelyek is profitálhatnának a későbbiekben a magyar diákok ötletéből, akik innovatív közösségi megoldást találtak ki az ételpazarlás mérséklésére, ötletüket pedig azonnal díjazták is egy versenyen külföldön.

A szakmában is köztudott, hogy elképesztő mennyiségű étel megy a kukákba minden évben, miközben könnyen lehet, hogy a pazarlás helyétől nem messze valaki szívesen megenné a kárba menő élelmiszert. Ezen a problémán segítene három magyar gimnazista - írta a 24.hu.

Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter ötlete nyomán, a FoodOverflow platform segítségével a felhasználók megoszthatják másokkal azokat az élelmiszereket, amikre nekik már nincs szükségük.

A felhasználók emellett értesítéseket kapnak arról, ha egy általuk feltöltött termék lejárati dátuma vészesen közeleg, egy térkép pedig megmutatja, pontosan hol vehető át az élelmiszer. Ha valaki útközben mégis meggondolná magát, bármikor visszavonhatja a felajánlást.

Szigeti Péter, Tóth Ambrus és Boér Bence

Fotó: 24.hu

A jótett pedig nem marad viszonzatlanul, hiszen aktivitásukkal a felhasználók úgynevezett ételérméket (foodcoin) gyűjthetnek, illetve különböző rangokat érhetnek el, így láthatják, mennyit tettek az ételpazarlás ellen.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy boltokban vagy éttermekben beváltható kupon is járjon a felajánlásokért.

A rendszerből tehát később akár vendéglátóhelyek is profitálhatnak, hiszen hangoztathatják, hogy nekik van, tegyük fel, 30 ezer ételérméjük, így övék a legmenőbb karitatív vendéglő.

A Fazekas Mihály Gimnázium három tanulójának ötletét előbb hazai, majd nemzetközi szinten is elismerték, ugyanis a csapat idén februárban lett a hazai mezőny legjobbja a UPC, a SKOOL és a Kódvarázs gyerekeknek szóló programozó versenyén, a Future Makers Nagydíjon.

Így elnyerték a lehetőséget, hogy elutazzon a Dublinban megrendezett nemzetközi ifjúsági programozó versenyre, a The Coolest Projects eseményre, ahol több mint hétszáz, a világ 22 országból érkezett fiatal mérte össze tudását. A versenyen a magyar csapat két kategóriában is sikeresen szerepelt, ugyanis a FoodOverflow elhozta a Future Makers Nemzetközi Nagydíjat és a The Coolest Projects weboldal kategóriájának harmadik helyezését.