Irodák nélkül nem megy

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2017. február 22. 21:32

Az OTÁ-k és nem utolsó sorban a vásárlói igények végérvényesen átrendezték a világon a turisztikai disztribúciót, azonban, bizonyos szálláshely kategóriáknak és elsősorban a MICE piacon még nagyon sokáig szükségük lesz a DMC-ként működő utazási vállalkozásokra.
A sommás megállapítás akkor is igaz, ha a tapasztalatok szerint egyre több PCO igyekszik közvetlenül foglalni nemcsak a konferencia-kapacitást, hanem hozzá a szálláshelyeket – derült ki azon a panelbeszélgetésen, amelyet február 22-én este tartottak utazási irodák és szállodák, illetve szállodavállalatok képviselői.

A MÜPA Bohém éttermének különtermében tartott beszélgetés résztvevői (felvételünkön balról jobbra Török Ágoston, a Mellow Mood Hotels értékesítési igazgatója; Wilk Andrea, az OK World Travel ügyvezetője; Flesch Tamás,  az MSZÉSZ választmányának tagja; Darvas Judit, az IBUSZ Utazási Irodák Magyarország divíziójának vezetője; Popovits Éva, az Accor Hotels értékesítési és disztribúciós igazgatója; Drégely Ágnes, a MUISZ alelnöke; Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója, valamint a moderátor, Takács Péter, a MUISZ elnökségi tagja) sem jutottak teljes konklúzióra a szállodák kontra utazási irodák témában.


Kékesi Donát felvételén a panelbeszélgetés résztvevői

A másfél órás panelbeszélgetésről részletes beszámolóra nem vállalkozunk, azonban felidézünk néhányat az elhangzott megállapítások közül:

-  Még a nemzetközi szállodaláncok is „vesztésre állnak” az OTA-kkal vívott harcban, amikor saját csatornáikba szeretnék terelni a megrendelőket.

-  Az utazási irodáknak valóban komoly konkurenciát jelentenek az OTÁ-k, de amennyiben ez megnyugtatja az irodásokat, a szállodáknak legalább annyi harca van az online rendszerekkel, mint a hagyományos irodákkal.

-  Egy Magyarország méretű piacon az irodák javára írható fontos tényező a személyes ismeretség, a kölcsönös bizalom és a mindmáig, kölcsönösen korrekt üzleti elszámolás a szállodákkal.

-  Elsősorban a budapesti, belvárosi elhelyezkedésű és a reggeli mellett szinte semmilyen más szolgáltatást nem nyújtó szállodák, szállodaláncok esetében kell tudomásul venni, hogy harmada akkora sales csapat tud azonos bevételt elérni, ha nem az FIT-re, a csoportokra és a MICE-ra fókuszál, hanem az OTÁ-kon keresztül szerzi a foglalásokat.

- Tévedés azt gondolni, hogy Budapest ki fogja árazni magát a piacról, egyrészt, mert a város brandje elég erős ahhoz, hogy fenntartsa a keresletet, másrészt azért, mert a szállodai átlagárak még így is 30-40 százalékkal elmaradnak az európai nagyvárosok átlagáraitól.

- Az utazási irodák és a szállodák állandóan változó viszonyában most keresleti piac van, de a 2018-ban várható, több mint 2 ezer szobás kapacitásbővülés könnyen megfordíthatja a helyzetet Budapesten.


Kékesi Donát felvételén a hallgatóság egy csoportja

- A sport világesemények fontosak ugyan, de legalább ekkora jelentősége lenne a nagy befogadó képességű kongresszusi központnak és egy ütőképes nemzeti, vagy budapesti kongresszusi irodának, ráadásul ezek egyenletesen és hosszú távon növelhetnék a főváros iránti keresletet.

- Mind a szállodák, mind a beutaztatók nagyon bíznak abban, hogy a 2016 végén bezárt turisztikai képviseletek helyén hamarosan újak nyílnak, akkor is, ha más elvek szerint és más működési rendben üzemelnek majd, de hosszú távon nagy károkat okozna, ha Magyarország eltűnne a nemzetközi piacról.

- A vállalkozások összefoghatnak ugyan, s indíthatnak nemzetközi kampányokat, nemzetközi akvizíciókat, azonban sem anyagi forrásuk, sem turizmusdiplomáciai lehetőségük, hogy átvegyék az állam nélkülözhetetlen szerepét.

Sorsszerű volt, hogy éppen a panelbeszélgetés idején jelentették be Budapest olimpiai pályázatának visszavonását.