Münchenben tekerjen bringával egy organikus sörkertbe!

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. június 27. 12:10

München a hagyományos látnivalók mellett a fenntarthatóság híveinek is sok-sok örömet tud szerezni.

München város turisztikai hivatala külön listázza azokat az éttermeket és sörkerteket, amelyek fenntartható üzemmódot visznek. Elsősorban biozöldségeket és -húsokat kínálnak, igyekeznek minimális veszteséggel dolgozni, s több helyütt alkalmaznak megváltozott munkaképességű dolgozókat. Ezek a helyek maguk is büszkén hirdetik, hogy organikus alapanyagokat használnak (ha valami mégsem, azt külön jelzik az étlapon), és hisznek a fenntarthatóságban.

Bajor és mégis bio, bármilyen hihetetlen

Fotó: turizmus.com

München első, fenntartható étterme a Klinglwirt, amely homlokzatán és étlapján is hirdeti, hogy bio-, illetve organikus alapanyagokat használnak. Érdekes módon, sem ebben az étteremben, sem a többi hasonló helyen, a menü nem tér el a hagyományostól, legfeljebb annyiban, hogy a szokásosnál több vegetáriánus fogást kínálnak.

Minden organikus, kivéve a hagymát....

Fotó: turizmus.com

De az étlapról nem hiányoznak a hagyományos bajor ételek, a kolbász és az egyéb sültek, no meg a csapolt sörök sem.

Egy másik, kiemelt hely a Muffat sörkert, amely szintén hagyományos étlapot visz, de jelzi, hogy az alapanyagokra kiemelten ügyelnek.

Biokolbász, biotarja

Fotó: turizmus.com

Érdekes, hogy ezek a vendéglátóhelyek – meg még az a tucatnyi másik, amelyeket ajánl a turisztikai hivatal – semmivel nem drágábbak, mint a fenntarthatóságra külön nem figyelő társaik.

Itt a sörből és a borból is kapható bio

Fotó: turizmus.com

A müncheniek, no meg a turisták mennek is enni-inni ezekbe az éttermekbe, mégpedig nagyon sokan biciklivel. Egyébként is, a bajor fővárosban – amely lakosságának létszámát tekintve nem sokkal kisebb, mint Budapest – hihetetlenül sokan kerékpároznak. Emberek tízezrei járnak munkába és szórakozni is biciklivel. Ahol csak a járda szélessége megengedi, kerékpársávokat alakítanak ki. Egy-egy közlekedési lámpánál, a piros jelzés ideje alatt rendszeresen tíz-húsz bringás is felgyülemlik. Sorban állva, a sávjukon belül maradva várnak a zöldre, majd úgy zúdulnak át a kereszteződésen, mint egy kerékpárverseny élmezőnye, vagy éppen üldözőbolya.

München a biciklisták városa

Fotó: turizmus.com

Feltűnő, hogy milyen sokan viszik tricikliszerű kerékpáron egy, vagy több csemetéjüket, nem ritkán kutyájukat.

Anyuka két gyerekkel egy triciklivel

Fotó: turizmus.com

Vannak olyanok is, akik a tricikli, vagy csak nagy méretű, első csomagtartós bicikli mögé még egy utánfutót is kötnek…

A kutyust is triciklivel viszik a parkba

Fotó: turizmus.com

Egyébként ilyen "tricikliszörnyekkel" járnak a UPS kézbesítői is, nyilván csak a kisebb csomagok kiszállításakor. Egy biztos, ők a dugókat elkerülve, a biciklisávon tekerve időben érkeznek a címzettekhez. No meg nem is szennyezik a város levegőjét.

Környezetbarát UPS futár, aki biztosan oda is ér időben

Fotó: turizmus.com

Arra viszont érdemes figyelni, hogy gyalogosként ne tévedjünk a biciklisávba, mert sok bringás komoly tempóval hajt, s csúnyán lecsöngeti, lekiabálja az útjába tévedő gyalogost.

Budapesthez hasonlóan a turisták is előszeretettel bringáznak, vagy rollereznek a minden sarkon elérhető béralkalmatosságokkal. Aki nem bírja, vagy nem kedveli a kétkerekűzést, annak ott a hihetetlenül szervezett, és komoly hálózatot kínáló tömegközlekedés. A turisztikai hivatal erre is külön felhívja a figyelmet, kérve a bel- és külföldi turistákat, hogy ne álljanak autóval a városi dugókban, szálljanak inkább villamosra, U-, vagy S Bahn-ra, s a legjobb, ha nem bajlódnak a jegyváltással, hanem inkább vesznek egy – múzeumi belépőként is szolgáló – München Kártyát. Azzal pedig keresztül-kasul utazhatják a várost, akár az ugyancsak energiatakarékos, pótkocsis buszokon.

Nem két busz jön szorosan egymás mögött, hanem a pótkocsi nem fúj kipufogógázt

Fotó: turizmus.com

Ilyeneket Budapesten utoljára a 60-as években lehetett látni, igaz, akkor még inkább az autóbuszhiány miatt építették ezeket.

Azt nem lehet mondani, hogy a bajor konyha ne lenne hús központú, mégis, Münchenben úton-útfélen, a város szívében is kínálnak friss zöldséget-gyümölcsöt.

Egymást érik a zöldségespultok a sétálóutcában

Fotó: turizmus.com

S még csak nem is drágábban, mint Budapesten, sőt. Például 2 kg nagyon szép fehérspárgát kevesebb mint 8 euróért (kevesebb mint 3 ezer forintért) kínálnak a belváros sétálóutcáján. Két-három utcával arrébb, a török, vagy afgán zöldségesboltokban ennél is olcsóbban adják…

A török és arab zöldségeseknél mindent megtalál a vásárló

Fotó: turizmus.com

Nagyon büszkék – teljes joggal – a Viktualienmarkt nevű élelmiszer piacra, ami leginkább a bécsi Naschmarkthoz hasonlít, azzal a lényeges különbséggel, hogy ez még inkább a belvárosban fekszik, nagyobb kiterjedésű, s lényegesen kevesebb kis éttermet, viszont sokkal több termelői standot foglal magába. Azt ma már nem mondhatjuk, hogy kizárólag helyi termelők áruját kínálják, de javarészt mégis. Jellemző például, hogy egy kizárólag  burgonyát kínáló standon árulnak ugyan olasz, vagy ciprusi krumplit is, de tucatnyi fajta német burgonyát tesznek a pultra, mindegyikhez odaírva, hogy mire ajánlják leginkább.

Tucatnyi féle német krumpli a Viktualienmarkt piacon

Fotó: turizmus.com

München különlegessége, hogy több, kifejezetten tiszta vizű patak, no meg a legismertebb és legnagyobb folyó, az Isar folyik keresztül a városon, amely az átlagosnál jóval több, nagy kiterjedésű zöld felületet, ligetes parkokat is kínál.

A tiszta vizű Isarban városszerte fürdenek

Fotó: turizmus.com

Ottjártamkor, a nyári melegben, százával fürödtek ezekben az élővizekben, illetve piknikeztek, sétáltak, no meg persze bicikliztek a parkokban.

Méhlegelő bemutató az English Garden látogatóinak

Fotó: turizmus.com

A városgazdák nem is mulasztják el minden eszközzel, például védett méhlegelők kialakításával jelezni a természetet amúgy is kedvelőknek, hogy a fenntarthatóság szempontjából milyen fontos az állatok és növények élőhelyének védelme. A legnagyobb és legismertebb ilyen park a 375 hektárnyi (a budapesti Városliget mintegy 100 hektárt foglal el) English Garden, ahol egyszerűen soha nem tudnak sokan lenni…

Egy kisebb patak partján sincs tömeg az English Gardenben

Fotó: turizmus.com

Münchenben divatot csináltak a használtruha-kereskedésekből, s nem is annyira anyagi okok miatt, hanem a „használjuk még, amit csak lehet” elvet követve. Persze, akik előnyben részesítik, no meg ki is tudják fizetni a különleges kézműves ruhákat, azoknak híres butikok sora kínál szebbnél szebb öltözékeket és kiegészítőket, a fenntarthatóságot is zászlóra tűzve.

Végül, de nem utolsósorban a fenntartható turisztikai kínálatból nem maradhatnak ki a múzeumok sem. Közülük is kiemelkedik a Deutsches Museum, a világ egyik legnagyobb természettudományos múzeuma.

Az újrahasznosításnak külön fejezetet szentel a Deutsches Muzeum

Fotó: turizmus.com

A hatalmas alapterületen tucatnyi tematikát felvonultató múzeumban természetesen kiemelt hangsúlyt kap a fenntarthatóság, az újrahasznosítás témakörére felfűzve, látványosan, érdekesen bemutatva azt.

Újrahasznosítás látványosan bemutatva a Deutsches Museumban

Fotó: turizmus.com

S persze a fenntartható turizmus nem létezhetne, ha a helyi vállalkozások és a város lakói nem igyekeznének maguk is ebben a szellemben élni. Sok-sok apró, egyszerű jele van ennek. Szinte észre sem veszi az ember, de egy élelmiszer-áruház desszertpultjánál naná, hogy fából készült villát és papírból készült kanalat raknak ki a pultra, véletlenül sem műanyagot.

Favilla és papírkanál egy süteményes pultnál

Fotó: turizmus.com

No meg, a méhlegelők nemcsak a parkokban, hanem a lakóövezetben, akár irodaépületek előtt is ott virítanak...

A méhlegelők jól megvannak az egyébként nagyon rendezett iroda- és lakóépületek között is

Fotó: turizmus.com