Nagy kárt okozhatnak a külföldről behozott növényi szuvenírek

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 14:02

Ártalmatlannak tűnhet, ha egy külföldi kirándulás vagy nyaralás során levágunk egy hajtást egy egzotikus virágból, vagy elteszünk néhány magot, hogy ajándékként, esetleg szuvenírként hazahozzuk. Azonban ezzel hatalmas kockázatot vállalunk.

A növényi szuvenírekkel veszélyes kártevőket és betegségeket hozhatunk magunkkal haza, melyek komoly fenyegetést jelentenek a helyi ökoszisztémákra, a mezőgazdaságra vagy akár a saját növényeinkre nézve is – erre a kockázatra figyelmeztet a #PlantHealth4Life kampány, amely az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon is elindított kezdeményezése.

Veszélyes lehet hazahozni egzotikus növényeket

Fotó: 123rf.com

 

Annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt, ajánlott az EFSA tanácsát figyelembe venni. Amennyiben az EU-n kívül tett utazás közben egy egzotikus növény felkelti érdeklődésünket, bátran készítsünk róla képet, de semmilyen formában ne hozzuk haza magunkkal. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy új és veszélyes károsítókat terjesszünk el itthon – hívják fel a figyelmet.

Nemcsak a természetben fellelhető növények okozhatnak gondot. Bár jogosan hihetjük, hogy az üzletekben kiválasztott „zöld ajándéktárgyak” kevesebb rizikót rejtenek, a valóságban a kereskedelmi céllal felhasznált egyedek éppúgy veszélyes betegségeknek adhatnak otthont, ha nincsenek megfelelően ellenőrizve.

Ugyanakkor az EFSA útmutatását betartva jelentős mértékben csökkenthetjük a vásárlással járó kockázatokat. Abban az esetben, ha külföldön szeretnénk egzotikus virágot venni, mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott növény megfelelő növényútlevéllel vagy növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezik. A hivatalos tanúsítványok megléte biztosítja, hogy friss szerzeményünk a hazai növényvilág egészségének szempontjából is biztonságos választás.