Különleges erdőtárlat nyílt a Hévízi-tó partján

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 10:07

Hévíz turisztikai szervezete Erdei misztérium című programsorozatával vesz részt az idei Veszprém-Balaton 2023 EKF rendezvényeken, melynek egyik eleme az újonnan megnyílt pART erdőtárlat. A kiállításnak nemcsak helyszíne, de témája is maga az erdő.

A pART erdőtárlat a Hévíz-tó északi patakja melletti erdei ösvényen kapott helyet. A természetvédelmi terület élővilágát bemutató, több mint 60 képből összeválogatott tárlat által, az erdőben sétálva ismerhetjük meg azokat a rejtett szépségeket, amelyek szabad szemmel általában nehezen láthatók, vagy rejtve maradnak egy átlagos séta során.

Az erdőtárlat a Hévízi-tó patakja melletti ösvényen nézhető meg

Fotó: Hévízi Turisztikai Np. Kft.

 

A fákra és fák közé feszített képeken csodás madarak, különleges növények, kisebb állatok, bogarak képeit lehet megtekinteni. Az alkotások jelentős része festmény, Zsoldos Márton természetillusztrátor munkája. A tárlaton néhány fotó is helyet kapott, melyeket Búzás Előd és Sinka Gábor természetvédelmi őrök készítettek a Hévízi-tó közvetlen környezetében.

A szervező Hévízi Turisztikai NKft. részéről Pálffy Tamás hangsúlyozta, hogy a teljes Erdei Misztérium programsorozat szervezésénél figyelembe vették a természetvédelmi, a fenntarthatósági és a zöldrendezvény szempontokat. Minden esemény a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot igyekszik hagyni, és minden elemében arra törekszik, hogy úgy hozza egymáshoz közelebb az embereket, a természetet és a természetben átélhető kulturális élményeket, hogy azokkal csupán kis mértékben, de semmi esetre sem káros módon avatkozzanak a természetbe.

Ehhez a kiállításhoz is újrahasznosított, a helyi lakosok által felajánlott fa képkereteket, a rögzítéshez cukorspárgát használtak. Az erdei kiállítás várhatóan szeptember 30-ig lesz látható, de ez a természetes anyagok használata és az időjárási viszonyok alakulása miatt akár változhat. Az időtállóság ez esetben nem is volt cél. Azonban a tárlat fából készült kapuja a kiállítás mottójával – Nyiss a természetre! – marad, mert üzenete a hévízi véderdőben mindig érvényes.