Nyáron újra repülhetnek a Niki gépei

Forrás: fvw

 2018. január 04. 14:14

A tervek szerint féléves kihagyás után a nyáron újra felszállhatnak a csődbe ment Niki légitársaság gépei.

A Vueling fapados légitársaság jelentősen megerősíti jelenlétét a német, osztrák és svájci piacokon, miután anyavállalata, a British Airways-, Aer Lingus- és Iberia-tulajdonos AG Group megvásárolhatja a csődbe jutott Nikit potom 35,5 millió euróért – írja az fwv.com.

Nem tűnik el a márka

Fotó: wikipedia / Alan Wilson

Az IAG a tavalyi év végén hozta tető alá a megállapodást a fizetésképtelenné vált légitársaság megvásárlásáról, miután magasabb árajánlatot adott, mint a másik három pályázó, nevezetesen Niki Lauda, a Thomas Cook (Condor) és a TUI (TUIfly).

A megállapodás értelmében a brit-spanyol csoport 20 millió eurót fizet az Air Berlin korábbi leányvállalatáért, további 16,5 millió euróból pedig fedezi a földre kényszerült légitársaságnál felmerülő költségeket.

Az IAG ugyanakkor átveszi a Niki összes résidejét (slot) a bécsi, düsseldorfi, müncheni, mallorcai és zürichi repülőtéren, együtt a fizetésképtelen légitársaság 15 lízingelt A320-as repülőgépével. Az IAG azt is vállalta, hogy foglalkoztatni fog a Niki korábbi 1000 dolgozója közül 740-et.

A Niki ugyan tavaly december 13-án fizetésképtelenséget jelentett és flottája a földre kényszerült, azonban működési engedélye, a résidőkkel együtt továbbra is érvényes.

Az Európai Bizottságnak hivatalosan még jóvá kell hagynia az IAG felvásárlási ajánlatát, iparági szakértők szerint azonban ez puszta formalitás, miután korábban éppen Brüsszel akadályozta meg a versenyhelyzet torzulására hivatkozva, hogy a Lufthansa felvásárolja a Nikit egy jóval magasabb összegért, 190 millió euróért. Az uniós bürokrácia jóváhagyása február-március folyamán várható, így a Niki akár már az idén nyáron újra repülhet. A tervek szerint a Niki a Vueling leányvállalatként működne tovább.

A barcelonai székhelyű fapadosnak jelenleg 108 darab repülőgépe van 20 bázisrepülőtéren, és 345 útvonalat üzemeltet 137 repülőtérre, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. Ugyanakkor Németország felé eddig korlátozott volt az útvonal-hálózata.