Olaszország negatív PCR- vagy antigén gyorstesztet kér a beutazáshoz

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. május 27. 11:20

A korább hírekkel ellentétben mégsem elég a teljes oltottság igazolása az Olaszországba induló turisták számára.

Ellentmondásra lett figyelmes az Olaszországba való beutazással kapcsolatban szerkesztőségünk. Az MTI május elején megjelent tudósítása szerint a nyári idegenforgalmi szezonra való tekintettel az ország május 15-től az Európai Gyógyszerhatóság által elfogadott vakcinákkal teljesen átoltott külföldiek esetében eltörli a tesztelést és a karanténkötelezettséget.

Az akkori hír szerint Róma – több más európai államhoz hasonlóan – nemzeti zöldkártyát (digitális dokumentumot vagy telefonos alkalmazást) vezet be május közepétől, amellyel az olasz és a külföldi turisták szabadon, tesztelés és karanténkötelezettség nélkül mozoghatnak az országban a városok és a tartományok között – írta a távirati iroda a helyi sajtóra hivatkozva.

A magyar Konzuli Szolgálat weboldala ezzel szemben arról tájékoztat, hogy a hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg egészen július 30-ig. Ezek szerint az „EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől – az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén” – olvasható az oldalon.

Az Olaszországba való belépéshez nem elég a teljes oltottság igazolása, jelen állapot szerint negatív PCR- vagy antigén gyorsteszt szükséges

Fotó: 123rf.com

Az ellentmondás feloldásához Speziani Stefania, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara főtitkára volt segítségünkre. A szakember megerősítette, hogy a Konzuli Szolgálat tájékoztatásának megfelelően valóban nem elég a teljes oltottság igazolása, jelen állapot szerint negatív PCR- vagy antigén gyorsteszt szükséges az országba való belépéshez.

A két éven aluli gyermekek, illetve az üzleti célból legfeljebb 120 óra időtartamra beutazók mentesülnek a PCR- vagy antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól.

Emellett a beutazók május 24-től – érkezzenek bármilyen közlekedési eszközön, és bármilyen formában – még az utazás előtt kötelesek kitölteni az European Digital Passenger Locator Form (dPLF) elektronikus adatlapot, mely ezen a több nyelven kommunikáló oldalon érhető el. Az adatlapot regisztráció, majd belépés után lehet kitölteni, ezt követően kapja meg az utas a QR-kódot, amit a belépéskor be kell mutatni.

Speziani Stefania elmondása szerint egyelőre nincs tudomásuk arról, az olasz kormány mikor kíván enyhíteni a beutazási szabályokon, de amint erről információt kapnak, azt azonnal megosztják a turisztikai szakmával.