Önmagukra is veszélyesek az e-rollerezők

Forrás: turizmus.com

 2020. január 17. 10:20

A legtöbb nagyváros elárasztották az elektromos rollerek, ami körülbelül ugyanakkora tetszést váltott ki, mint amekkora ellenérzést.

Városi környezetben az autók környezetkímélő alternatívája lehet, de a rollerezőket sokat kritizálják azért, mert zavarják a gyalogosokat a járdán.  Bécs kilenc pontból álló csomaggal enyhítené az e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat. Párizsban extra díjat kell fizetniük azoknak, akik az út szélén hagyják az e-rollert, San Francisco pedig egyenesen kitiltotta őket a városból.

Az e-rollerek megítélése ellentmondásos

Fotó: Pixabay

A legtöbben a biztonság miatt aggódnak, és a JAMA Surgery statista.com-on közzétett tanulmánya szerint ez a félelem nem is alaptalan.

2014-ben 4.583 balesetet okoztak elektromos rollerek az USA-ban, és ez a szám 2018-ra 14.641-re ugrott. Ugyanebben az időszakban a sérülések száma 100 ezer emberre vetítve 6-ról 19-re emelkedett, ami 222 százalékos növekedés.A kórházi látogatások száma 365 százalékkal nőtt. A növekedés egyértelműen összekapcsolható az e-rollerek számának bővülésével. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a rollerezők a saját biztonságukra sem figyelnek: mindössze 5 százalékuk viselt sisakot a baleset időpontjában.

Infographic: U.S. Experiences Surge In E-Scooter Accidents | Statista

A páciensek közel egyharmada szenvedett fejsérülést, ami duplája a biciklisek körében mért aránynak. A legnagyobb eséllyel a 18-34 évesek sérülnek e-rolleres balesetben, közel 40 ezer ember kapott kezelés e-rollerhez köthető sérülés miatt 2014 és 2018 között.