Pénteken indul a búcsúra a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

Forrás: turizmus.com

 2017. május 29. 17:20

Három évfordulóról emlékeznek meg 2017 pünkösdjén az Össznemzeti Zarándokvonatok utasai. 10 éve indult újra Erdélybe a Székely Gyors, 450 éves a csíksomlyói búcsú és június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot.

A négynapos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak 50 ezer székely társaságában el a zarándokok. Ugyanezen a nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél trianoni megemlékezéssel folytatódik a program.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám a szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évre  markánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél,továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

A zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben és több mint 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra

 

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Azóta az iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot és a Csíksomlyó Expresszt.

A zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a budapesti Keleti Pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők sportolók. Az Össznemzeti zarándokvonat utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér.