Meghosszabbított menetrenddel jár Prága városnéző villamosa

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 06. 12:33

Meghosszabbított menetrendet vezettek be a prágai 42-es villamosvonalon, hogy minél több utazó igénybe tudja venni a nosztalgiajáratot.

Meghosszabbította menetrendjét a népszerű, 42-es számú történelmi turisztikai villamos, immár minden nap délelőtt 10 és délután 6 óra között közlekedik. A városba látogatók így egy fenntartható, alacsony karbonlábnyomú közlekedési lehetőséget vehetnek igénybe a prágai városnézéshez, és más szemszögből is felfedezhetik a cseh fővárost – számolt be a változásról Prága turisztikai hivatala.

A villamos, amely 2023-ban több mint 8000 kilométert tett meg 11 történelmi kocsival, a szélesebb belvárosi területen halad keresztül, elhalad a legikonikusabb prágai látnivalók mellett, és egyedülálló szemszögből kínál kilátást a városra. A villamosjegyet megvásárolva ráadásul a turisták 20 százalékos kedvezménnyel juthatnak fel Prága leghíresebb tornyaiba, így madártávlatból is megtekinthetik a várost.

praga_42villamos

A 42-es villamos a legikonikusabb prágai látnivalók mellett halad el

Fotó: Prague City Tourism

Prága turisztikai hivatala a Prágai Közlekedési Vállalattal (DPP) közösen döntött arról, hogy a nyári szezonra, július 1-től szeptember 3-ig meghosszabbítja a népszerű turisztikai látványosság menetrendjét. A történelmi villamosra váltott jegy 24 órán át érvényes, és az utasok az érvényességi idő alatt tetszőleges alkalommal használhatják a járművet. A villamosjárat egyébként 40 perc alatt járja körbe az útvonalat.

A vonalon több villamos is közlekedik, köztük 1908-ban gyártott egyedi, szecessziós stílusú első köztársasági kocsik, illetve az 1950-es és 1960-as évekből származó villamosok újabb változatai is. A járműpark rendszeresen bővül új kocsikkal.

praga_42villamos

A nosztalgiajáratra váltott jegy 24 órán át érvényes

Fotó: Prague City Tourism

A járat 2021 óta közlekedik, az Otthon Prágában program részeként indult. Eddig, kétéves működése alatt több mint 82 ezer utas utazott a villamosokkal. Az idei év első hat hónapjában az előző évi utasszámnak már több mint kétharmadát szállították a járművek. A vonal idén először egész évben üzemel.