Princzinger Péter: Akár 3000 vendégéjszakát is hozhatott a BalatonFondo

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. május 03. 16:57

Az elmúlt évtized legnagyobb létszámmal megrendezett országúti futama lett a tavalyi Giro Nagy Rajtnak emléket állító, május 1-jén megrendezett BalatonFondo. Az új kerékpáros verseny turisztikai hatásairól és a folytatásról is kérdeztük Princzinger Pétert, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökét.

1300-an regisztráltak a versenyre, számított ekkora érdeklődésre?

Tudtuk, hogy sikergyanús az esemény, hiszen külföldön, úgymond, az a normális, hogy 4-5 ezren vesznek részt egy évek óta megrendezett, szép útvonalon vezetett granfondón. A tervezés során –induló rendezvény lévén – 800-900 fős minimális, 900-1000 fős átlagos és 1000 résztvevő fölötti optimális forgatókönyvvel számoltunk. Az 1300 induló a BalatonFondón a legszebb várakozásainkat is felülmúlja. Nagyon elégedett vagyok ezzel a számmal. Ez egyértelmű visszajelzés, komoly keresletet jelez az ilyen típusú turisztikai termék iránt.

Hogyan oszlottak meg a nevezések a 70 és a 126 km-es távokon?

A 126 km-es granfondót 700-an, a 70 km-es mediofondót 600-an teljesítették. Az indulók 90 százaléka férfi, 10 százaléka nő volt. Az összes résztvevő 80 százaléka a 19-49 éves korosztályokból került ki. A legfiatalabb versenyző 14 éves volt (ez volt az alsó korhatár), a legidősebb pedig 74 éves!

14 és 74 éves versenyző is indult az első Balatonfondón

Fotó: Halmágyi Zsolt

A verseny meghirdetésekor hangsúlyozták, hogy a BalatonFondo nem profiknak szól. Valóban akadtak olyan amatőrök is a nevezők között, akik életükben először álltak rajthoz kerékpáros versenyen?

A versenyből nem voltak kizárva a profik sem, de nem ők az elsődleges célcsoport. Az ilyen kerékpáros futamokon a résztvevők túlnyomó többsége olyan amatőr vagy hobbi sportoló, akik rendszeresen edzenek, a többi versenyző, az óra ellen küzdenek, és a saját határaikat feszegetik. Egyértelműen van tehát teljesítménycél. Elképzelhető, hogy volt köztük olyan, aki életében először állt be a rajtba, de ők nem lehettek túl sokan. A mezőnyben versenyzést, a bolyban haladást, a teljes távra optimalizált energiapótlást, általában a versenytaktikát nem ilyen eseményeken kell elkezdeni megtanulni.

Képes volt-e megszólítani külföldi kerékpárosokat is a BalatonFondo már az első alkalommal?

Kilenc országból – Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából, Olaszországból, Csehországból, Romániából, Angliából, Hollandiából, Franciaországból – összesen 52 külföldi versenyző érkezett, a legtöbben Romániából. Ahhoz képest, hogy ez első rendezés, ezzel is elégedettek vagyunk. De természetesen a második BalatonFondónál erre a célcsoportra külön fogunk koncentrálni. Azt szeretnénk, ha a verseny révén minél több külföldi számára lenne ismert és egyre ismertebb márkanév a Balaton.

A Balaton-felvidék legszebb tájait érintette az útvonal

Fotó: Vanik Zoltán

Mik a visszajelzések: a versenyre érkezőkből ténylegesen profitáltak a szállásadók és a vendéglátósok is? Becslése szerint hány vendégéjszakát hozhatott Balatonfürednek és környékének a program?

Valószínűleg nem fogunk mellé azzal a becsléssel, hogyha azt mondjuk, a versenyzők, kísérőik, családtagjaik és az esemény lebonyolításában résztvevő staff tagjai összesen kb 3000 vendégéjszakát tölthettek el Balatonfüreden. Biztosan voltak olyanok, akik május 1-jén hétfőn, a verseny reggelén érkeztek és rögtön a verseny után haza is utaztak. De a többség bizonyára legalább egy vagy két nappal korábban érkezett, esetleg Balatonfüreden töltötte a hosszú hétvégét az egész család. Már az előző héten pénteken feltűnően sokan jöttek-mentek országúti bringával Balatonfüreden és a környék jól bringázható útvonalain. Mi magunk, a szervezők, rendezők jellemzően két-három napot és éjszakát ott töltöttünk a városban, de sokan csak a versenyt követő napon, kedden reggel indultak haza vagy egyenesen munkába. A konkrét eseményen túlmutató jelentősége van annak, hogy egy április végi, május eleji esemény promóciója révén rá tudtuk irányítani a figyelmet a Balatonra és térségére gyakorlatilag februártól kezdődően.

Milyen tanulságokat hozott az első BalatonFondo megrendezése? Van-e olyan, amit érdemes lenne jövőre másképp csinálni, javítani?

A legfontosabb visszajelzés, hogy szép vidéken, a települések részéről tapasztalt együttműködés mellett, a maximális biztonságra törekedve olyan élményt tudunk nyújtani, amire komoly kereslet van. Amire jövőre kicsivel nagyobb figyelmet kell fordítani, az az útlezárások időzítése és időtartama, itt meg kell találni az egyensúlyt a helyi lakosság érthető igényei és a versenyzők biztonsága között, a szükséges, de elégséges mértékben szabad korlátozni a közlekedést. Ugyancsak fontos a külföldi résztvevők megszólítása.

Teljes rendőri biztosítást kaptak a bringások, mint az igazi versenyeken

Fotó: Pertorini Márió

Mi lehet a BalatonFondo jövője? Melyik hasonló külföldi rendvény példája lebeg a szeme előtt?

Számos eseményt rendeznek Európában, de a többi kontinensen is hasonló koncepcióban, melynek lényege, hogy amatőr vagy hobbi sportolók a profikkal azonos rendezési körülmények, biztosítás és kulisszák között versenyezhetnek. Ezek némelyikét önállóan, másokat valamilyen sorozat részeként rendezik meg. Ilyen sorozat pl. a L'etap Tour de France vagy a UCI Granfondo.

Ha már fejlődés, maximum mekkora induló létszámot bírhat el a Balaton-felvidék?

Ha egynapos versenyben gondolkodunk, akkor az azon múlik, hogy a helyi lakosság mennyi forgalomkorlátozást tűr el. Ennek az 1300 fős mezőnynek a teljes áthaladásához az adott útszakaszon kb. 40 perces lezárásra van szükség. Azaz, egy kétszer ekkora mezőny durván másfél órás útlezárást feltételez. A szervezési képesség megvan. Ugyanez a stáb egy 1500 vagy 2000 fős mezőny számára ugyanilyen szakszerűen tudná garantálni a biztonságos versenyzést.

Más a helyzet, ha többnapos, több különböző programelemet magába foglaló eseményt képzelünk el. Hazai jó gyakorlat ebben a műfajban a Tour de Zalakaros, amely az évek során egy 3 napos kerékpáros fesztivállá fejlődött, gyerekversennyel, családi túrával, hosszabb és rövidebb távú mezőnyversenyekkel. A BalatonFondo előtt is nyitva áll ez az út: a térség adottságainak, Balatonfüred városvezetése és az útvonal által érintett települések részéről megtapasztalt befogadó hozzáállásnak, valamint a jó időzítésnek köszönhetően ez a verseny sikerre van ítélve.

Hogyan indult egyébként a bringás szezon a Balatonnál? Pár hete átadták a harmadik kerékpáros központot is, Keszthelyen, tapasztalják már ezek pozitív hatását a térség látogatói forgalmára?

A BalatonBike365 Portok üzemeltetője, a Balaton Bike Tour forgalmi adatai jól jelzik a helyzetet: január-február-március hónapokban kétszer annyi kerékpárt kölcsönöztek a vendégek, mint 2022 első három hónapjában, áprilisban pedig háromszor annyit. A 380 darabos e-bike flotta nem elegendő az igények kiszolgálására, épp most tervezzük a flotta bővítését, további 50 kerékpárral. Mindhárom térségben – a Balaton-felvidéken, a Nyugat-Balaton térségében, és a Dél-balatoni régióban is rendkívül népszerűek a vezetett túrák. Személyes tapasztalat, hogy az április 29. – május 1-jei hosszú hétvégén, vasárnap például elfogytak a kerékpárok mindhárom BB365 Portról, jómagam az utolsó darabot béreltem ki.Reméljük, ugyanilyen sikeres lesz a negyedik BB365 Port is, amit május 11-én adunk át Kapolcson, a megszokott módon e-bike túrával összekötve. Itt egy különleges csemege is várja az érdeklődőket, ugyanis átszáguld majd a településen a Tour de Hongrie mezőnye! Egyelőre részletek nélkül, de elárulhatom, hogy megkezdődtek a megbeszélések egy ötödik, alsóörsi és egy hatodik, fonyódi BB365 Port kialakításáról is.