Repülés csak oltási bizonyítvánnyal?

Forrás: turizmus.com

 2020. november 24. 16:28

A jövőben a Qantas által üzemeltetett nemzetközi légi járatok utasai csak akkor szállhatnak repülőgépre, ha igazolják, hogy korábban beoltották őket koronavírus ellen – jelentette ki az ausztrál légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce.

Amennyiben elérhetővé válik a vakcina, a lépés mindenképpen „szükségszerű" lesz - mondta a szakember, aki hozzátette, hogy az iparágban ez az eljárás várhatóan globálisan is elterjed majd.

A BBC cikke emlékeztet rá, hogy Ausztrália a járvány első hulláma idején nagyon korán lezárta a határait, és szigorú karanténszabályokat vezetett be. A néhány hónapja újra életbe léptetett intézkedésekkel, a széleskörű teszteléssel és a körültekintő kontaktuskutatással mostanra sikerült szinte nullára redukálni a napi fertőzések számát.

A Qantas után más légitársaságok is megléphetik, hogy a jövőben csak koronavírus ellen beoltott utasokat engednek repülni a nemzetközi járataikon

Fotó: 123rf

Joyce egy interjúban elmondta, hogy a Qantasnál azon dolgoznak, hogyan kialakítsák, milyen feltételek mellett tudnák újraindítani a nemzetközi utasforgalmat.

„Arra kérjük az utasainkat, hogy oltassák be magukat, mielőtt repülőre ülnek, mind a külföldről érkező, mind az oda induló ausztráloktól ezt fogjuk kérni" – hangsúlyozta.

A nemzetközi utasforgalom újraindítása létfontosságú lenne az ausztrál légitársaság számára, amely a járvány hatására éves szinten már 2 milliárd ausztrál dolláros veszteséget halmozott fel, és a cég 100 éves működése során a legnehezebb időket éli át.

Ausztrália a járvány miatt nem csak a külső határait zárta le, hanem az országok belül az egyes államok közötti határokat is. Új-Dél-Wales csak ezen a héten nyitotta meg újra a határát Victoria állam felé, ez a belső határ július óta zárva volt a járvány korábbi Melbourne-i terjedése miatt.

A lezárás miatt Melbourne és Új-Dél-Wales fővárosa, Sydney között hat hónapon át nem közlekedtek a légi járatok sem, pedig ez volt korábban a világ egyik legforgalmasabb légi útvonala.

Ausztráliában 28 ezer fertőzöttet azonosítottak és 900 fő hunyt el a koronavírus-járvány következtében.