Hiába drágulnak a repülőjegyek, tovább nőtt az utazni készülők száma

Forrás: turizmus.com

 2024. február 09. 20:15

A szakértő szerint az idén még többen készülnek repülni, mint tavaly, már a januári keresletnövekedés is két számjegyű – írja a Világgazdaság.

Az idén a tavalyinál már mérsékeltebb, fékeződő mértékben emelkedő repülőjegyárakra számít a piac, de az is látszik, hogy az elmúlt két évben jelentősen megdrágult utazási lehetőségek sem szegik kedvét a turistáknak. Olyannyira nem, hogy 2024 januárjában 17 százalékkal többen kerestek repülőjegyet vásárlási szándékkal, mint egy évvel korábban.

A légitársaságok újabb és újabb járatnyitásokkal, több járattal, de kisebb járatsűrűséggel igyekeznek kiszolgálni a növekvő keresletet. A szakmában továbbra is hiányolják azonban a koronavírus-járvány alatt megszüntetett közvetlen tengerentúli járatokat, az igény nagyságát vélhetően jól tükrözi, hogy New York még úgy is épp csak kicsúszott a top 10 úti cél közül, hogy most csak átszállással lehet oda utazni – tájékoztatta a Világgazdaságot a repjegy.hu oldalt üzemeltető Weco-Travel Kft. ügyvezetője, Horváth Balázs.

A Covid sokáig nyomot hagyott az utazási ablakon, a pandémia éveiben az utasok 60-70 százaléka 30 napon belül foglalta csak le a repülőjegyét, amit akkoriban rugalmas feltételekkel kínáltak a légitársaságok, az átfoglalásokat is lehetővé téve. Tavaly azonban már visszarendeződött ezen a téren is a piac, a Repjegy.hu statisztikája szerint 2019-ben a 30 napon belüli vásárlások aránya 45 százalék volt, 2023-ban 48 százalék, a 30-90 nap közöttieké 34 és 35 százalék, a 90 napon túliaké pedig 17 és 20 százalék.

A lap kérdésére, miszerint mennyit nyer, aki előre tervez és vásárol repülőjegyet, a Weco-Travel ügyvezetője elmondta: 30 napon belül körülbelül 15-20 százalékkal drágább, mint 1-3 hónappal indulás előtt vásárolni, 90 napon túl viszont már általában nem lesz sokkal olcsóbb, sőt néha magasabb is a vételár.

A legtöbb magyar Londonba vesz repülőjegyet

Fotó: 123rf.com

A repjegy.hu toplistája szerint – amely a charterjáratokat nem tartalmazza – a magyarok számára az első számú úti cél továbbra is London, és a második helyezett is ugyanaz, méghozzá Róma, a klasszikus hosszú hétvégés úti cél.

A harmadik helyen Párizs szokott szerepelni, de tavaly helyet cserélt Barcelonával, amiben a megdrágult repülőjegyeknek is szerepe lehet.

A Brexit-hatás nyomán kerülhetett fel Amszterdam a korábbi kilencedik helyről az ötödikre, miután egyre több magyar diák tanul immár az Egyesült Királyság helyett a hollandiai egyetemeken.

Milánó után áll a listán Isztambul, amely valójában előrébb kerülne, ha a charterjáratokat is tartalmazná a statisztika, Törökországba ugyanis növekvő számban utaztatnak az irodák magyar turistákat – mondta el a lapnak Horváth Balázs.