Szabotázs okozta a szombati leállást a német vasúton

Forrás: turizmus.com

 2022. október 10. 13:37

Szabotázs okozta a szerelvények szombati leállását – közölte a német vasúttársaság, amely korábban arról számolt be, hogy a fennakadásokat okozó „műszaki hibát” elhárították. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Jelenleg „javítás miatt” nem lehet vonattal utazni egész Észak-Németország területén – tudatta a Deutsche Bahn szombaton reggel utasaival, akiket arra kért fel, hogy készüljenek fel hosszabb utazási időre.

Nem sokkal később kiderült, hogy a vasúti forgalom csaknem három órára bénult meg északon. A Deutsche Welle értesülései szerint létfontosságú kábeleket vágtak át szándékosan, ami példátlan üzemzavart okozott – írja az index.hu.

A biztonsági hatóságok azonnal átvették a nyomozást, a lehetséges gyanúsítottakról azonban semmilyen információ nem szivárgott ki. Annyit tudni csak, hogy a kommunikációs kábeleket Berlin közelében és Észak-Rajna–Vesztfália tartományban szakították meg.

A hatóságoknak „szándékos cselekményt kell feltételezniük” a vasúti havária hátterében, mivel a kábeleket két helyen is elvágták – írta a német belügyminiszter. Nancy Faeser szerint a háttér még tisztázatlan, a szövetségi rendőrség azonban teljes gőzzel nyomoz.

„Egyértelmű, hogy ez egy célzott és rosszindulatú akció volt” – egészítette ki Volker Wissing közlekedési miniszter.

Csaknem három órára megbénult a vasúti forgalom a hétvégén Észak-Németországban, a fennakadás több nemzetközi járatot is érintett

Fotó: 123rf.com

A fennakadás több nemzetközi járatot is érintett – közölte a Deutsche Bahn.

A szerelvények késése és a járatok törlése az utóbbi években egyre gyakoribb a német vasúttársaságnál. Ez a fennakadás azonban a létfontosságú Északi Áramlat gázvezeték ellen irányuló szabotázsok után következett be, ami arra késztette a NATO-t és az Európai Uniót, hogy megkongassa a vészharangot a kritikus infrastruktúrák védelmében.