Szaúd-Arábia lehet a Közel-Kelet új turisztikai nagyágyúja?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. október 08. 16:49

2030-ra 100 millió külföldi látogatót szeretnének fogadni, emiatt 500 ezer új szállodai férőhelyre lesz szükség – hangzott el a budapesti szaúdi nagykövetség tájékoztatóján, ahol beszámoltak az iszlám királyság turizmusfejlesztési terveiről és a most bevezetett turistavízumról.

A közelmúltban jelentette be Szaúd-Arábia, hogy kitárja az ország kapuit a külföldi turisták előtt, ennek jegyében 49 állam polgárai számára bevezették az elektronikus vízumigénylést, illetve az érkezéskor kérelmezhető vízumot.

A szeptember 27-én bejelentett lépéshez kapcsolódva a budapesti szaúdi nagykövetség kedden egy üzleti ebéd keretében adott tájékoztatást az ország turizmussal kapcsolatos terveiről, illetve a turistavízum bevezetésével kapcsolatos praktikus tudnivalókról.

A nem mellesleg szaúdi tulajdonú Fours Seasons Gresham Palace szállodában Mohammed Almatrafi nagykövet osztotta meg a tudnivalókat a meghívottakkal. Mint elmondta, a két héttel ezelőtti bejelentés történelmi pillanatot jelez, ugyanis stratégia célnak tekintik immár a turizmus fejlesztését a hatalmas országban.

Mohammed Almatrafi szaúdi nagykövet a Fours Seasons Gresham Palace-ban

Fotó: turizmus.com

A Vision 2030 elnevezésű ambiciózus társadalom- és gazdaságfejlesztési terv keretében 2030-ra százmillió külföldi látogatót szeretnének fogadni. A következő évtizedben félmillió új szállodai férőhely építésére lesz emiatt szükség.

A kezdet mindenesetre biztató: az elmúlt alig 10 nap alatt már 24 ezer vízumkérelmet adtak be a világ különböző tájairól, köztük hazánkból is.

Komoly infrastrukturális fejlesztések kezdődtek már korábban, most nyitott meg például Dzsidda új repülőtere, amely évi 30 millió utast képes fogadni. A turizmusban akár egymillió új munkahely jöhet létre, az ágazat részesedése pedig a GDP-ből a jelenlegi 5-ről 10%-ra nőhet.

A rendezvényen elhangzott, hogy Szaúd-Arábia a mai formájában 1932-ben jött létre, de történelmi elődjének tekintik az 1774 és 1818 között fennállt Diriyah államot.

43 régészeti bemutatóhely található az országban

Fotó:  visitsaudi.com

A kétmillió négyzetkilométeres alapterületű – ez nagyjából megegyezik Nyugat-Európa területével – 2000 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik a Vörös- tengernél, illetve az Arab-öbölnél, így elmondható, hogy határos Ázsiával, Európával és Afrikával is.

Az ország lakossága 34 millió fő, ebből 11 millió vendégmunkás. A főváros, Rijád 5 milliós. A turizmus fejlesztésére a gazdaság diverzifikálása jegyében kerül sor, erre pedig azért van szükség, mert ez egy nagyon fiatal társadalom, ahol a lakosság 58%-a 30 év alatti.

782 milliárd dolláros éves GDP-vel Szaúd-Arábiáé a legnagyobb gazdaság az Öböl-térségben.

Az ország rendelkezik a világ olajtartalékának 25%-ával. A legfejlettebb gazdaságokat tömörítő G20 csoportnak is tagja. 2020. novemberében náluk lesz a G20 Summit. Nemcsak a turistákat, hanem a befektetőket is várják, a 100%-os külföldi tulajdon is engedélyezett.

 

Mit lehet látni Szaúd-Arábiában?

A látnivalókat tekintve elhangzott, hogy 206 múzeum és 43 régészeti bemutatóhely található az országban. A klíma – bármilyen meglepő – változatos, a nagy kiterjedésű sivatag mellett északon, a jordán határnál a hegyekben télen hó is hullik, délen, Jemen felé pedig szubtrópusi jellegű zöld erdők borítják a hegyoldalakat.

A főbb látnivalók közé tartozik öt UNESCO világörökségi helyszín: északon a Madáin Szaleh régészeti lelőhely, a nabateusok egykori települése, amely a jordániai Petrához hasonlít. Aztán ott van Rijád melletti az ősi szaúdi főváros, Al-Dirijja, továbbá Dzsidda óvárosa, ezen felül Ha'il térségének 10 ezer éves sziklarajzai, amelyet a világ legnagyobb szabadtéri múzeumának is neveznek, végezetül az Al-Ahsza oázis, ahol 2,5 millió datolyapálma látványában gyönyörködhetünk.

Szaúdi látnivaló: különleges sziklaképződmények a sivatagban

Fotó: turizmus.com

A történelmi látnivalók mellett vadonatúj attrakciók is épülnek országszerte. Ezek közé tartozik a Vörös-tengernél NEOM City, vagyis a jövő városa, amelyet a smart city-koncepció jegyében alakítanak ki. Délebbre a Red Sea Project keretében 90 érintetlen természeti környezetben fekvő szigetet tesznek elérhetővé a turisták, különösen a búvárok számára. A harmadik megaprojekt a Quiddiya Entertainment City Rijádban, amelyet a Six Flag nevű amerikai óriás fog megépíteni.

Szaúd-Arábiában öt világörökség-helyszínt lehet felkeresni

Fotó: visitsaudi.com

Az ország látnivalóival hamarosan világszerte milliók ismerkedhetnek meg a tévéképernyőkön keresztül, ugyanis a Dakar Rally 2020-as futama Dzsidda és Rijád között zajlik majd január 5–17. között, ráadásul magyar versenyző is indul állítólag a derbin.

 

Tudnivalók a szaúdi vízumról

A vízummal kapcsolatban elhangzott, hogy 49 ország – elsősorban európai , illetve fejlett amerikai és ázsiai állam – polgárai kérhetik az elektronikus vízumot. Érkezéskor is kérhető vízum öt repülőtéren, tovább az Emirátusok, illetve Bahrain felől közúton. Jordánia és Omán felől belépőknek előzetesen kell kérelmezniük az elektronikus vízumot.

A vízum egy évig érvényes, többszöri belépésre jogosít, egyszerre maximum 90 napot lehet vele az országban tartózkodni. Fontos tudnivaló, hogy 18 éven felüli személyek kérhetik a vízumot, egyénileg utazhatnak, még a nők is, akár férfi kísérő nélkül.

Félnie senkinek nem kell, mivel ez a világ egyik legbiztonságosabb országa. Azt nem árt tudni ugyanakkor, hogy az iszlám két szent városát, Mekkát és Medinát csak az igazhitűek kereshetik fel.

Szaúd-Arábiába a legegyszerűbben a Saudia légitársaság Bécsből induló járatával, vagy átszállással Dubajon, illetve Kairón keresztül lehet eljutni.

Mint megtudtuk, Szaúd-Arábiában mind a szállodai, mind az étkezési költségek jóval alacsonyabbak, mint Dubajban, egy egyszerű reggeli 1 euróból, egy ebéd vagy vacsora 2-3 euróból kényelmesen megoldható.

Az ország látnivalóit, programlehetőségeit a visitsaudi.com weboldal mutatja be, elektronikus vízumot ezen a linken lehet igényelni.