Sztrájkra készülnek a Tarom dolgozói

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 19. 10:35

A román állami légitársaság szakszervezete bejelentette, hogy kezdeti lépésként augusztus 23-án reggel háromórás sztrájkba lépnek az alkalmazottak.

A Tarom Egységes Szakszervezetének (SUT) közleménye szerint az új kollektív munkaszerződés megkötésére már június 23-án megkezdődtek a tárgyalások a munkáltatóval, de a megbeszélések vontatottan, nehezen haladtak és nem jutottak egyezségre. Az egyetlen engedmény, amit a munkaadó tett, hogy megemelik a cafeteria értékét.

Sztrájkra készülnek a Tarom alkalmazottai

Fotó: Facebook/ Tarom

A fő probléma azonban természetesen a bérek emelése. A vezetőség augusztus 16-án tett egy bérajánlatot a szakszervezetnek, ám szerintük ez még az infláció mértékét sem fedezte, gyakorlatilag nem sikerült megegyezni, ezért kezdeti lépésként augusztus 23-án reggel 4.00-7.00 óra között a Tarom-gépek nem fognak felszállni. Ezt követően minden héten a majd kijelölendő két napon két órára lépnek sztrájkba, és amennyiben ez sem hoz eredményt, a SUT általános munkabeszüntetést hirdet.

A román légitársaság anyagi helyzete kritikus, és habár Sorin Grindeanu közlekedési miniszter Brüsszelben kialkudott egy, állami támogatással megvalósítandó restrukturálási tervet – jelentős elbocsátásokkal –, a jelek szerint ebből semmi sem lett, pedig június 16-ig le kellett volna zárni.

A légitársaság 2007 óta veszteséges.