Állami segítséggel egy év haladékot kapnak a szlovák utazási irodák

Forrás: turizmus.com

 2020. május 09. 09:58

A szlovák gazdasági minisztérium megerősítette, hogy beterjeszti a koronavírus-járvány sújtotta utazási irodák megsegítését célzó javaslatot, amelynek lényege, hogy egy évvel elhalaszthatók az utak.

A Szlovák Utazási Irodák Szövetségének becslése szerint a szlovák utazási irodáknak megközelítőleg 150 millió euróra lenne szükségük, hogy képesek legyenek kárpótolni az utasaikat, akiknek az útját meghiúsította a koronavírus-járvány, erre azonban képtelenek.

A szlovák gazdasági minisztérium május 7-én megerősítette, hogy beterjeszti a koronavírus-járvány sújtotta utazási irodák megsegítését célzó javaslatot, mely lehetővé teszi a szlovákiai utazási irodáknak, hogy a meglévő szerződés kiegészítéseként későbbre halasszák az utazást. A javaslatról a parlament gyorsított eljárás során dönthet – írja a szlovák Paraméter.

Egy évvel elhalaszthatják az utakat Szlovákiában

Fotó: 123rf.com

A közlekedésügyi minisztérium államtitkára, Ján Oravec szerint az utasok megegyezhetnek majd az irodával, hogy egy másik utazáson szeretnének-e részt venni ugyanolyan értékben, vagy az eredetileg kiválasztott utazáshoz ragaszkodnak, amely másik időpontban valósul meg. Az ügyfelek 2021 augusztusának végéig használhatnák fel ilyen módon a befizetett összeget.

Abban az esetben, ha az ügyfelek 2021 augusztusáig nem használják fel a befizetett összeget, jogosultak lesznek annak visszaigénylésére.

A minisztérium hozzátette, nem mindenki lesz köteles elfogadni az utalványt. Vissza kell például fizetni a befizetett összeget azoknak, akik március 13. után a munkaügyi hivatal nyilvántartásába kerültek, illetve azoknak a vállalkozóknak, akik a járvány miatt támogatást igényeltek az államtól. A kivételek közé tartoznak még a terhes nők, valamint a gondozási segélyt igénylő édesanyák is – számol be róla a lap.

Az államtitkár megerősítette, hogy a szlovák utazási irodák megközelítőleg harmadának jelenleg nincs semmilyen bevétele, a csőd szélén állnak. Amint arról mi is beszámoltunk, az Aeolus március 23-án már be is dobta a törölközőt.