Télen is fürödhetünk a Palatinuson

Forrás: turizmus.com

 2017. július 13. 13:21

Az eddigi 10 helyett 14 medencével várja a látogatókat Budapest első szabadtéri fürdője, ahol 2,9 milliárd forintos beruházás eredményeként átadták az új fedett részleget. Mutatjuk, milyen lett.

Teljes pompájában fogadja a Margitsziget a vizes világbajnokság résztvevőit és az eseményre érkező turistákat – jelentette ki a főpolgármester a Palatinus beruházásának átadásán. Tarlós István felidézte, hogy már száz évvel ezelőtt is pezsgő fürdőélet zajlott a szigeten, köszönhetően az 1919 óta üzemelő, véglegesen 1921-ben megnyílt Palatinusnak, amely akkor 3 medencével és egy dunai ún. kosaras uszodával rendelkezett. Nagymedencéje több mint 5000 négyzetméteres vízfelületével Európában a legnagyobb volt. Népszerűségét jelzi, hogy már 1937-ben bővíteni kellett, ekkor épült a többi között a hullámmedence is. Legutóbb 2002-ben és 2013-ban bővítették, illetve újították fel egyes részeit.

Tarlós István megnyitó beszéde a Palatinus bejáratánál

Fotó: turizmus.com

A mostani projekt elsődleges célja a lerobbant, bauxitbetonos főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése volt, s ezzel egyúttal téliesítették is a fürdőt. A beruházás része a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. középtávú programjának, amely azt célozza, hogy az összes, termálvízzel is rendelkező strandot egész évben üzemelő létesítménnyé alakítsák – mondta Szőke László, a fürdővállalat vezérigazgatója.

A megújult Bauhaus stílusú főépület

Fotó: turizmus.com

A Bauhaus stílusú főépület az eredeti Janáky-féle tervek szerint újult meg, és korszerűsítették az erősen leromlott állapotú vendéglátó-kiszolgáló egységet is. Alagsorában wellnessrészleget alakítottak ki: itt egy 100 négyzetméteres, élményelemekkel felszerelt gyógyvizes medence, 60 négyzetméteres gyerekmedence, hideg és meleg vizes merülőmedence, szaunák (gőzkamra, geotermikus és finn szauna) kaptak helyet. Ezt gyógyászati egység (tangentor, szénsavas kádfürdő és gyógymasszázs) is kiegészíti később (várhatóan augusztus 15-től), szeptembertől pedig a beltéri medencék mellett egy kültéri temál- és egy 26 fokos úszómedence is várja a vendégeket.

Az alagsori wellnessrészleg 100 négyzetméteres termálmedencéje

Fotó: turizmus.com

Az i-re a pontot a Palatinus homlokzatát egykor díszítő hatalmas falikép (Pekáry István: Dál-kisasszonyok násza) rekonstrukciója teszi majd fel, ez várhatóan novemberre készül el.

A vezérigazgató kérdésünkre elmondta, a megnövekedett szolgáltatások nyomán péntektől 200 forinttal drágul a belépő, 3000 forintra, de télen jelentősen alacsonyabb áron lesz majd látogatható a Palatinus.

Gyerekmedence az új fedett részlegen

Fotó: turizmus.com

Szőke László az átadáson megköszönte a főváros vezetésének, hogy lehetővé teszi a fürdők fejlesztését azáltal, hogy nem vonja el BGYH Zrt. nyereségét, az elmúlt négy évben megvalósult fejlesztéseket a vállalat így saját erőből tudta finanszírozni. Ezeknek köszönhető, hogy a 2010-es 2,9 milliós látogatószám 2016-ra 4 millió fölé nőtt a létesítményeikben.

A Rudas, a Dandár, a Paskál és a Palatinus átfogó fejlesztése után a következő években következik a Csillaghegyi strand (2018), a pesterzsébeti fürdő (2019), a Király (2020) és a Gellért (2021-22) átalakítása, felújítása. A fürdők ma már nem csupán Budapest egyik, hanem a legfontosabb vonzerejét jelentik, a 2016-ban ide látogató külföldiek 60 százaléka felkereste valamelyik egységet – mutatott rá a vezérigazgató.

A hátsó épület tetején egy koktélbárt alakítottak ki

Fotó: turizmus.com

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a fürdőberuházáson túl további fejlesztések is történtek a Margitszigeten, így megújult az úthálózat, a sétányok, a játszótér és a zöldfelületek (43 ezer négyzetméteren gyepesítettek és több mint 180 ezer növényt telepítettek), bővítették a Rózsakertet, új pihenő és közösségi tereket hoztak létre, 3 új Mol Bubi állomást telepítettek (az északi parkolóhoz, a Palatinushoz és a Hajó Alfréd Uszodához), továbbá 6 kilométernyi szennyvízcsatornát építettek.

Kapcsolódó cikkek

Fénykert a Margitszigeten

2017. július 04.