Turisták ismerethiányára építhet Szarajevó idegenforgalma

Forrás: MTI

 2014. július 01. 14:27

A Szarajevóba érkező turisták zöme keveset tud az országról, a városról, éppen ez ad lehetőséget arra, hogy a helyben szerzett jó tapasztalatokkal visszatérő vendégekké tegyék őket - nyilatkozták az MTI által megkérdezett idegenforgalmi szakemberek.

Az elmúlt két hétben az 1914-es merénylet évfordulójára érkező több ezer ember nemcsak a helyi szállodákat, de az idegenvezetők naptárát is csurig töltötte. "Nagyon vigyázunk arra, hogy tájékoztassunk, de közben ne foglaljunk állást például abban a kérdésben, hogy Gavrilo Princip hős volt-e vagy terrorista; ezt ki-ki döntse el maga" - jegyezte meg Skender Hatibovic, a Sarajevo Funky Tours (SaFT) utazási iroda tulajdonosa.

Mint mondja, ők éppen arra építenek, hogy megcáfolják a negatív előítéleteket, amivel nincs is nehéz dolguk. "Az ide látogatók legtöbbje alig hallott az ország természeti értékeiről, így a kötelező programnak számító Szarajevó-Mostar-Jajce kör mellé beiktatott kirándulás éppen annyira lepheti meg őket, mint a hercegovinai kirándulásba ágyazott bortúra" - mondta.

Skender Hatibovic megjegyezte: annak ellenére bővül évi 15-20 százalékkal a helyi turizmus, hogy nincsen nyoma hatékony külföldi marketingnek, legfeljebb - zömmel civil szervezetek által támogatott - kampányok futnak Nyugaton.

 

A városba látogató magyar turistákat is elsősorban a merénylet, no meg a török kori óváros, a Bascarsija hozza lázba, de amióta rovásjeleket találtak ott, határozottan megugrott az érdeklődés a közeli Visoko piramisai iránt - mondta el az MTI-nek a vajdaságban született, de gyerekkora óta Szarajevóban élő Vég Zoltán, aki 1976 óta idegenvezető a városban.

Korábban Adnan Vlajcic, Szarajevó kanton idegenforgalmi szervezetének marketingfőnöke az MTI-nek arról beszélt: hivatalosan hatezer embert tudnak elhelyezni Bosznia-Hercegovina fővárosának szállodáiban, moteljeiben, magánszállásain, éves átlagban 400 ezer körül van a vendégéjszakák száma, de a be nem jelentett vendégek miatt a szakemberek a valós adatot ennek duplájára teszik.

Az utóbbi bő egy évtizedben évi 10-15 százalékkal nőtt a vendégszám, a legtöbben Törökországból, az arab világból és Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek.