Új vasútvonalakon keresztül-kasul Európán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 26. 15:48

A Euronews készített egy friss összeállítást a legújabb és a még tervezés alatt álló európai vasútvonalakról, amelyek akár a repülést is kiválthatják.

Kontinensünkön reneszánszukat élik a hosszabb vonatutak, amelyek ráadásul klímatudatosság szempontjából is jobb választásnak bizonyulnak, mint a repülős utazások. Csak egy példa: ha London és Párizs között repülővel utazunk, az 14-szer annyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint ha vonaton tesszük meg ugyanezt az utat.

A Euronews összeállított egy friss listát a legújabb és a még tervezés alatt álló európai vasútvonalakról, amelyek akár a repülést is kiválthatják.

 

Hamburg–Stockholm 25 eurótól

A svéd Snälltåget vasúttársaság korábban Berlin és Malmö között közlekedő járatával újabban egészen Stockholmig eljuthatunk. A vonat Hamburgon és Koppenhágán keresztül érkezik Svédországba, az egész út 17 órás és kb. 50 euróba kerül.

Az SJEuroNight tavaly szeptemberben bevezetett éjszakai vonata 13 óra alatt teszi meg az utat Stockholm és Hamburg között, Koppenhágán keresztül. Helyjegyet már 25 eurótól lehet rá venni, az egy-három személyes privát fülke saját WC-vel, zuhanyzóval és reggelivel 205 eurónál kezdődik.

A Nightjet új menetrendjében a Bécs/München–Milánó viszonylatot meghosszabbították Genováig és La Speziáig. Innen tovább lehet utazni Monacóba, Nizzába és a Cinque Terrére.

Éjszakai vonatok közlekednek Stuttgartból Münchenen át Velencébe, Ljubljanába és Zágrábba is. Nyáron pedig Rijekába is el lehet jutni a vonatokkal.

 

Vonaton Rómától Pompejiig

Az olasz NTV Italo nagysebességű vasút 2021 vége óta közlekedik Genova és Nápoly között. Az észak-olaszországi kikötővárosból alig hét óra alatt juthatunk el Dél-Olaszország legnagyobb városába, a menettérti jegy 80 eurónál kezdődik.

Közel hét óra alatt teszi meg az utat az olasz Trenitalia vasúttársaság Milánó és Párizs között közlekedő járata is, amelyre már 29 euróért felszállhatunk.

Július közepétől pedig elindul az a járat is, amely Rómát köti össze az ókori romvárossal, Pompejivel.

A vonatutak sok esetben klímatudatos és olcsó alternatívát állítanak a repülős utaknak

Fotó: 123rf.com

Nagysebességű hálózat épül az Ibériai-félszigeten

Már jóváhagyták a Lisszabon, Porto és a spanyolországi Vigo közötti nagysebességű vasúti szakasz terveit, amely része lesz egy kiterjedt, az országot Spanyolországgal összekötő nagysebességű hálózatnak. Most majdnem három órába telik vonattal eljutni Portóból Lisszabonig, ez 75 percre fog rövidülni. Az új szakasz építése 2024-ben kezdődik.

 

Amszterdami járattervek

Idén december 23-án indul és március 31-ig közlekedik a TUI Ski Express, amely a téli sportok szerelmeseit szállítja majd Amszterdam és néhány nagyobb ausztriai síterület között.

A Nightjet Amszterdam és Zürich között is közlekedik, menetideje kb. 11 és fél óra. Az árak a fekvőhelyes kocsiban kb. 60 eurónál, hálókocsiban 120 eurónál kezdődnek.

2025-től Amszterdam és Barcelona között fog közlekedni a holland-belga European Sleeper éjszakai vonata. A Qbuzz pedig az Amszterdamot Eindhovennel, Berlinnel és Párizzsal összekötő útvonalakra szeretne engedélyt szerezni, a járatok 2027 elején indulnának.

 

Versengő szolgáltatók Spanyolországban

Az SNCF francia nemzeti vasúttársaság leányvállalata, az Ouigo 2022 novemberében indította el új fapados nagysebességű járatát Madrid és Valencia között, amelyet 2023 nyarától Alicante célállomással is kibővít. A bevezető szakaszban 9 euróba kerül egy út egy bőrönddel, később 30 euró körül lesz az ár.

Az Ouigo idén és jövőre tovább bővíti a szolgáltatást Córdobával, Sevillával, Málagával és a Costa del Sollal is.

Madrid és Alicante között a Renfe egyik társasága, az Avlo, valamint az Iryo is közlekedtet járatokat. Az Iryo vonataival Madrid és Barcelona között két és fél óra alatt tehetjük meg olcsón az utat, de közlekednek a társaságnak járatai Málaga, Madrid és Córdoba között is. Az Avlo pedig 2023 júniusától Málagával és Sevillával is összeköti Madridot.

A Renfe állami vasúttársaság 2023 közepétől Marseille-be is indít járatot Madridból Barcelonán keresztül, valamint még szintén ebben az évben Barcelona és Lyon között Montpellier-n és Nimes-en keresztül.

 

Új útvonal a Csalagúton át

A Csatorna-alagutat üzemeltető brit High Speed 1 egy új, Londontól Bordeaux-ig tartó szakasz nyitását készíti elő. Az útvonal el fogja kerülni Párizst, hat óráról öt órára rövidítve így a menetidőt.