Vízen lebegő házakból épül úszó város a Maldív-szigeteknél

Forrás: turizmus.com

 2023. július 22. 13:25

2027-re húszezer embernek otthont adó úszó város épül fel a Maldív-szigetek fővárosa, Malé közelében. A világ eddigi legnagyobb ilyen projektje példa lehet más, a tengerszint-emelkedés által érintett városok számára.

Húszezres úszó város épül az Indiai-óceánon Malé közelében, az új lakónegyedeket hajóval tíz perc alatt lehet majd elérni a Maldív-szigetek fővárosából.A vízen lebegő házak, utcák, játszóterek, iskolák, éttermek jönnek létre úgy, hogy az alkotóelemeket legókockákként, darabról darabra rakják össze. A projektet a maldív kormányból és a holland Dutch Dockland ingatlanfejlesztőből álló közös vállalat tervezte és finanszírozza – írja a Spiegel.

Az úszó város 2027-re készülhet el

Fotó: Dutch Docklands

A Maldív-szigetek egy több mint ezer szigetből álló szigetcsoport, amelynek 80 százaléka a tengerszint alatt található. Ha a prognózisok helyesek, és a tengerszint 2100-ra egy méterrel megemelkedik, szinte az összes sziget víz alá kerülhet. Ráadásul a főváros, Malé egyike a világ legsűrűbben lakott városainak, kétszázezer ember él összezsúfolódva egy körülbelül nyolc négyzetkilométernyi területen. Minél többet vesz el a víz a szárazföldből, annál kisebb lesz a lakható terület a városban.

A projekt egy holland építész, Koen Olthuis nevéhez fűződik, aki a víz felszínén létrehozott építményeivel szerzett magának hírnevet (Hollandia ugyancsak egy olyan ország, amelyet komolyan fenyeget a tengerszint-emelkedés). Építészirodája húsz éve dolgozik hasonló terveken, de a Maldív-szigeteki projekt az első, amely ekkora nagyságrendben ölt formát. Olthuis szerint ezt a harcot (az ember és a tenger között) már nem lehet megnyerni gátak és csatornák építésével, ehelyett alkalmazkodni kell a víz áramlásához, meg kell tanulni együtt élni az elemmel, teret adni neki. Mint mondja, egy úszó város nem tud elsüllyedni, nem tudja elönteni a tenger.

A szigetország tipikus, színes halászházikói ihlették a terveket

Fotó: Dutch Docklands

Ez a megoldás az ára miatt eddig elérhetetlen volt a kevésbé gazdag emberek számára, de a maldív projekt esetében, annak méretei miatt állítólag rendkívüli mértékben csökkennek az építési költségek. Egy ház bekerülési értéke 150-250 ezer dollár (az országban kb. 11 ezer dollár az éves átlagjövedelem). Az építkezés előtt megkérdezték a lakosokat, hogyan képzelik el a vízen létrejövő lakónegyedeket, ennek alapján a szigetország tipikus, színes halászházikói ihlették a terveket.

Az épületek és más, különálló részek úszó, nagyrészt betonból készült, egymással összekapcsolt platformokon állnak majd. A kapcsolódási pontokon kis parkokat vagy tereket alakítanak ki. A platformokat teleszkópos cölöpökkel kötik össze a tengerfenékkel, így a város akár két és fél métert is tud le-fel mozogni az árapályokkal.

Az úszó város 2027-re készülhet el, és másfél év múlva már el is kezdhetnek beköltözni az első lakók. A várost körülbelül száz évre tervezik, de rendszeres javításokkal és ellenőrzéssel akár 250 évig is fennmaradhat.

Olthuis szerint az építkezést más, a víz fenyegetésében élő városok, így Jakarta, Bangkok, Tokió és Sanghaj kormányai is nagy érdeklődéssel figyelik. Most először nemcsak fenyegetést jelent a víz, hanem lehetőséget is arra, hogy megnöveljék a város területét, és kevésbé veszélyeztetve éljenek rajta – mondja az építész.