Vietnám lehet az egyik legbiztonságosabb úti cél

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. május 13. 10:01

A koronavírus elterjedtsége az elmúlt hetek felmérései alapján döntően befolyásolja az utazási döntést. Az árról a biztonságra helyeződött át a fő kiválasztási szempont. Vietnám jó eséllyel indulhat majd újra az úti célok versenyében, mert egyike a legkevésbé fertőzött országoknak.

A száz milliós lakosságú országban hétfőig összesen 288 fertőzöttet tartottak számon, halálos áldozatok nélkül, és már 25 napja nem volt új megbetegedés.

Ez az eredmény a széles körű, hiteles tömegtájékoztatásnak, a hatásos, ütemezett járványügyi intézkedéseknek és az azokat fegyelmezetten betartó helyi lakosságnak, valamint a kormányzat részéről a helyzet kezelésére nyújtott pénzügyi és egyéb gazdasági támogatásnak is köszönhető – tájékoztatta szerkesztőségünket Demmel László, a YourDestination Asia tulajdonosa. A magyar érdekeltségű, több ázsiai országban jelen lévő cég Vietnámban saját irodát működtet, így első kézből rendelkezik megbízható információkkal a piacról.

Mui Ne homokdűnéi Közép-Vietnám tengerparti üdülőhelyén

Fotó: YourDestinationAsia

Vietnámban május harmadik hetében ismét megkezdődött az iskolai oktatás, több mint hat millió diák számára. Az iskolákban nincs távolságtartás, csak a szájmaszk kötelező, amit az állam biztosít az oktatási intézmények számára.

Fokozatosan helyreáll a belföldi tömegközlekedés. A helyi légijáratok számát az utasigényekhez igazodva emelik, május végére a járatsűrűség ismét a korábbi maximumra növekszik. A gépeken sincs távolságtartás, csak a maszk viselése kötelező. A belföldi buszjáratok is a korábbi járatsűrűséggel közlekednek, kötelező távolságtartás itt sincs – sorolta Demmel László.

Ahogyan a világ más országaiban, Vietnámban is elsőként, május-júniusban, a belföldi turizmus felfuttatása a cél. Azt remélik, hogy júliusra visszaállhat a tavalyi forgalom (2019-ben egész évben több mint 50 millió hazai turistát regisztráltak). Ehhez a feltételek már részben adottak, megnyitott minden tengerparti, hegyi üdülőhely, Phu Quoc és a Con Dao szigetcsoport is. Lehet tömegrendezvényeket, kulturális vagy vallási fesztiválokat, sporteseményeket rendezni.

Phu Quoc szigete is megnyitott a turisták előtt

Fotó: YourDestinationAsia

Pár helyen, ahol túl nagy tömeg gyűlhetne össze, ezen a héten még fenntartanak néhány korlátozást. Így például a diszkók és a karaoke bárok egyelőre nem üzemelhetnek. Két üdülőhelyen csak olyan körzetekből fogadnak vendégeket, amelyik korábban nem volt karanténövezet (2-3 tartomány és pár kisebb város volt ebben érintett).

A vietnámi híradások szerint június, július folyamán fokozaton újraindítják a nemzetközi beutaztatást is. Július végére azonban már ismét teljes gőzzel szeretne üzemelni a vietnámi turizmus.