A kertörökség múltja és jövője: nemzetközi konferencia a Várkert Bazárban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. április 21. 18:45

Szakmai és közönségprogramokkal zajlik április 21. és 23. között a történeti kertek örökségvédelmét és hasznosítását körüljáró konferencia a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) szervezésében.

A „Díszes haszonkertek. Várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” című háromnapos eseményt az MKA a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős Várkapitánysággal együttműködésben szervezi. A konferencia célja, hogy körüljárja a nagyvárosok, történelmi központok vár- és palotakertjeinek kutatási, tervezési feladatait, a fenntartás és üzemeltetés, az oktatás és önkéntesség időszerű kérdéseit, kitérve a kertprogramok tematikájának és gyakorlatának, illetve ökológiai fenntarthatóságának legújabb trendjeire.

A konferencia szakmai partnere a Magyar Tájépítész Szövetség és a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet. A tervek szerint a résztvevők a konferencia zárásaként közös memorandumot is megfogalmaznak, amelyet alapdokumentumként használhatnak a kertörökséget nemzeti és uniós szinten szabályozó jogalkotók. A konferenciát ingyenes kiállítások kísérik, és szombaton kreatív családi programok is várják a Várkert Bazárba látogató nagyközönséget.

Válogatás Kesselyák Rita grafikusművész botanikai témájú alkotásaiból

Fotó: turizmus.com

Az utazások közel ötödénél a kert az úti cél

A konferencia megnyitóján Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a várnegyedben zajló fejlesztésekkel nemcsak épületeket hoznak létre és alkotnak újjá, hanem a történelmi kerteket, parkokat, sétányokat, azt a virágzó kertkultúrát is újra életre hívják, amely egykor a városrész sajátja volt.

A megnyitón Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója egy közelmúltban készült felmérés eredménye alapján elmondta: a történeti kertek, arborétumok látogatását magába foglaló utazások szinte minden esetben (93%) kapcsolódnak valamilyen egyéb programhoz, az utak közel ötödénél pedig a kert vagy a park valójában az egyetlen fontos úti cél. A szakember hozzátette: a kertturizmus olyan turisztikai termék, amely fontos része lehet egy élményláncnak, meghosszabbítja a tartózkodást, és újabb utazásra inspirál. Juhász Szabolcs szerint ezért kiemelt feladat a jövőben az együttműködés és a hálózatosodás erősítése az adott térség turisztikai szolgáltatóival, a szálláshelyekkel, az éttermekkel, az örökségvédelmi helyszínekkel, a múzeumokkal vagy a fürdőkkel. Az MTÜ számára fontos, hogy ennek a turisztikai terméknek a szolgáltatási színvonala elérje a nyugat-európai történeti kertek vagy kastélyparkok színvonalát – hangsúlyozta a turizmusszakmai igazgató.

Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke

Fotó: turizmus.com

A konferencia sajtótájékoztatóján Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke felhívta a figyelmet a magyar kertörökség kulturális, ökológiai, társadalmi fontosságára. Elmondta, a tavaly létrejött civil szakmai ernyőszervezetben azon dolgoznak, hogy összekössék és segítsék a történeti kertek örökségvédelmében részt vevők munkáját, és a hazai kerteket bekapcsolják a nemzetközi vérkeringésbe. Hozzátette: noha a kertörökség napjaink egyik legaktuálisabb és legizgalmasabb témáinak egyike, mégsem kapnak elég figyelmet a kultúránk alapját képező haszonkertek. Herczeg Ágnes szerint a klímahelyzet, a gazdasági és a politikai válságok idején aktuális felhívni a figyelmet nemcsak a történeti, de kulturális értékük miatt is fontos különböző – szőlős, gyümölcsös, veteményes, gyógy- és fűszernövényes, méhes és egyéb – kertjeinkre.

A European Route of Historic Gardens (ERHG), az Európai Tanács történeti kerteket összekötő turisztikaiútvonal-programjának elnöke, Jaume Dulsat a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az ERHG április 6-án Lloret de Marban tartott közgyűlésén Budapestet választották a Történelmi Kertek Éves Fórumának helyszínéül; a 2022 őszén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő esemény házigazdája a Magyar Kertörökség Alapítvány lesz.